Förskolescenen på Bokmässan

Förskolescenen är årets utbildningsnyhet på Bokmässan. Under mässans två första dagar erbjuder scenen en plattform för kompetensutveckling och samtal om viktiga ämnen som rör förskolans viktiga roll i det livslånga lärandet.

Partners till Förskolescenen är Advania, ILT Education och förlaget Natur & Kultur. Scenen finns på mässgolvet (K-foajén), och ingår i Bokmässans entrébiljett.

Till programlistningen 

"Ett rikt program som förhoppningsvis kommer att ge energi och nytänk till förskolor runt om i Sverige."

– Sandra Lewinsson, ansvarig Förskolescenen på Bokmässan.

– Sandra Lewinsson, ansvarig Förskolescenen på Bokmässan.

Hej Sandra! Du är affärsansvarig för förskola, skola och bibliotek på Bokmässan. Du är också ansvarig för en av årets nyheter – Förskolescenen. Vill du berätta lite mer om dig själv och dina drivkrafter?

– Jag är utbildad lärare och började min yrkeskarriär med några fantastiska år i förskolan. Min första förskolerektor såg mig och min drivkraft att arbeta med verksamhetsutveckling. Jag fick tidigt möjlighet att ha en fot i arbetslaget och arbeta i barngrupp och den andra i förändringsarbetet. Därefter var jag lärare för de yngre skolåren innan jag tog steget till att arbeta med projektledning inom digitalisering för förskola och skola. Efter några år som produktägare av en förskoleprodukt och vidare som utbildningschef på ett internationellt företag tog jag steget till Bokmässan. Att idag få arbeta med allt som ger mina tidigare kollegor både pedagoger och ledare en mötesplats, rum för kompetensutveckling och skapa förutsättningar för att lyfta fram frågor som är viktiga på riktigt känns som ett hedersuppdrag. Jag har en stark förkärlek för att ge andra rätt förutsättningar att växa, se andras nyfikenhet och bygga på den, omvärldsspana här och nu men också framtidsspana för att träffa rätt i vad jag ska lyfta fram på Bokmässan.

Kan du berätta om arbetet med Förskolescenen. Hur har programmet tagits fram och vad kommer vi att få se?

– När vi gick ut med pressmeddelandet att vi i år har en Förskolescen fick jag så mycket positiv respons och omgående började programförslag komma in. Vi valde att arrangera programmet med tre partners: ILT Education, Natur&Kultur och Advania. Vi har tillsammans i ett tidigt skede diskuterat fram och ringat in förskoleviktiga ämnen. Därefter har jag arbetat med programmet och har nu glädjen att meddela att vi kommer att ha två scener som kommer löpa parallellt under torsdag och fredag. Så stort har intresset varit.

Varför behövs det en Förskolescen på Bokmässan?

– Förskolan är barnet första möte med undervisningen. Här lär barnet genom lek i en lustfylld, omsorgsfokuserad verksamhet med medvetna pedagoger som följer barnet och barngruppens nyfikenhet och planerar efter det.

Förskolans personal är fantastisk. Genom sitt förhållningssätt till att möta alla barn med respekt och glädje visar de verkligen att alla får växa på sitt unika sätt. De skapar möjligheter för barnen att samverka i grupp, glänsa själva och möter vårdnadshavare i stora och små frågor.

Så självklart ska vi ge denna viktiga yrkesgrupp en mötesplats, ett rikt program som förhoppningsvis kommer ge energi, nytänk och start till något nytt arbete på många förskolor runt om i Sverige.

Sist men inte minst: har du någon programpunkt som du ser fram emot lite extra mycket?

– Så svårt, jag vill nämna så många. Jag älskar målade texter och har två stycken som är väldigt intressanta: ”Jag ska lyssna på kastanjeträdets hjärta” och ”Vi fick ett hus”, båda har så viktiga budskap som är så mitt i prick förskolan.

Välkommen till en förskolefrukost som riktar sig till dig som är pedagog. Under morgonen berättar Friends om materialet i Alfons vänskapslåda samt hur kränkningar och mobbning kan förebyggas. Polyglutt är på plats och berättar om sin bilderbokstjänst. Alfons Åbergs Kulturhus och Bok-Makaren kommer att prata om Alfons Åbergs universum.

 

Läs mer och anmäl dig här.

Varmt välkommen torsdagen den 28:e september att mingla, nätverka och snacka förskola. Vi öppnar dörrarna till Kongresshallen kl 15.45 och rundar av vid 17.15. Vi har äran att ha vår skolminister Lotta Edholm på plats!

 

Bar finns där vi serverar både alkoholfria och alkoholhaltiga drycker till självkostnadspris.

 

Vi ser fram emot att ses!
Facebook-evenemang 

 

Bokmässan, ILT Education, Advania och Natur & Kultur.