Röster från Irland

Möt en ny generation irländska författare

Temat Röster från Irland bjuder framför allt på en kavalkad av unga författarröster från den Gröna ön. Mässans besökare kommer att kunna stifta närmare bekantskap med författare som Sara Baume, Eimear McBride, Mike McCormack och Sally Rooney. Och så kommer ingen mindre än Oscar Wildes barnbarn Merlin Holland att berätta om sin berömde och slagfärdige farfar.

Läs mer om samtliga seminarier inom ramen för Röster från Irland nedan. Missa inte heller att besöka Literature Irelands monter (C02:11) för mer irländsk litteratur!

Fredag 14.00-14.45
Irländsk romankonst
Under de senaste åren har irländska romanförfattare vunnit en mängd internationella litteraturpriser, bland andra Man Bookerpriset, Baileys Women’s Prize for Fiction och Goldsmiths Prize. Vad är det med Irland som frambringar så många bra författare? Och hur har den irländska romanen förändrats under 2000-talet? De prisbelönta författarna Sara Baume, Eimear McBride och Mike McCormack diskuterar landets romantradition, renässansen som irländsk litteratur just nu upplever och den nya våg av internationellt hyllade författare som kommer från denna ö i Europas utkanter.

Eimear McBride, Mike McCormack

Fredag 16.00-16.45
Irländska experiment
En ny generation av irländska författare behandlar teman och frågor som sällan tidigare förekommit i landets litteratur. Borta är de lantliga scenerierna och utvandrarhistoriernas ensamhet och alkoholism. I stället ger man röst åt de marginaliserade, HBTQ-personerna, resandefolket och andra minoriteter. Det är berättelser på orubblig, vacker prosa som allt oftare skrivs i en experimentell stil som leker med form, språk och röst. Ett samtal mellan de hyllade författarna Rob Doyle, Eimear McBride och Mike McCormack om deras författarskap.

Rob Doyle, Sara Baume, Sally Rooney

Lördag 11.00-11.45
En ung irländsk författargeneration
En ny generation begåvade och nyskapande unga författare har klivit fram på Irland de senaste tio åren. De bygger vidare på arvet efter samtida kolleger som John Banville, Colm Tóibín, Anne Enright och Sebastian Barry och naturligtvis även efter giganter som Samuel Beckett, Oscar Wilde och James Joyce. Sally Rooneys debutroman Samtal med vänner rönte stor uppmärksamhet när den publicerades i hemlandet, Sara Baumes Spill Simmer Falter Wither tilldelades bland annat Rooney Prize for Irish Literature and the Geoffrey Faber Memorial Prize och Rob Doyles första roman Here are the young men valdes till årets bok 2014 av The Irish Times, Sunday Times, Sunday Business Post och The Independent och har utsetts till en av de 20 främsta irländska romanerna sedan 1916 av Hot Press magazine. Här diskuterar de tre författarna sina böcker och vad de inspireras av.

Lördag 13.00-13.45
Den iriska lyriken
Irlands första officiella språk är inte, som man gärna tror, engelska. Det är gaeilge, det vill säga iriska. Detta uråldriga språk bär på ett rikt litterärt arv, särskilt vad gäller dess lyriktradition som kan spåras tillbaka till fili, eller barder, i det förkristna Irland. Mycket av den iriska lyriken är dock gömd för de flesta läsare, även på Irland, på grund av engelskans hegemoni i vardagslivet såväl som i kulturlivet. År 2016 kastade Cló Iar-Chonnacht och Bloodaxe Books ljus på det här genom att ge ut Leabhar na hAthghabhála – Poems of Repossession. Den här antologin över 1900-talets iriska lyrik kompletteras med kända poeters översättningar till engelska. Målet med boken har varit att synliggöra den iriska lyrikens särpräglade tradition och estetik. Medverkande är antologins redaktör Louis de Paor (en av de poeter och översättare som presenteras i antologin) och de iriskspråkiga poeterna Nuala Ní Dhomhnaill och Liam Ó Muirthile. Deltagare kommer att lära sig mer om det iriska språket och dess lyrik, och även få höra några av dikterna på det vackra originalspråket och fyndiga översättningar till engelska.

John Minihan

Lördag 15.00-15.45
Minnen av Beckett och Wilde
Få författarnamn är lika välkända över hela världen som Samuel Beckett och Oscar Wilde. Vad är det som gör att deras nyskapande och djärva böcker fortfarande har sådan dragningskraft och deras privatliv alltjämt väcker så stort intresse? Fotografen John Minihan diskuterar sina ikoniska fotografier av Samuel Beckett i Paris och sina minnen av den store dramatikern och romanförfattaren. Oscar Wildes barnbarn Merlin Holland berättar personligt om sin farfar, den briljante författaren vars slagfärdighet fortfarande saknar motstycke och vars liv kantades av framgångar och tragedier.