Tranorna flyger söderut av Lisa Ridzén utnämnd till Årets Bok 2024

27 September / 2024

Debutanten Lisa Ridzén hyllades när litteraturpriset Årets Bok delades på Bokmässan i Göteborg, idag fredag 27 september.
Tranorna flyger söderut (Bokförlaget Forum) behandlar teman som åldrande och relationer, att tappa bestämmanderätten om sitt liv, men också om vänskap – och glädjen i att ha hund. Lisa Ridzéns debut har berört: romanen har också väckt stort internationellt intresse och sålts för översättning i över 30 länder.

– En fängslande debut som väcker starka känslor tycks vara vägen till läsarnas hjärta då det även i år är just en sådan bok som står som vinnare när läsarna sagt sitt. Tranorna flyger söderut lämnar få ögon torra och jag förstår att den gjort starkt avtryck hos läsarna. Det har också varit fantastiskt roligt att se att det engagemang som byggts upp kring priset de senaste åren har hållit i sig även i år, säger Petra Nuhma, Marknadschef på Bonniers Bokklubbar.

– Det är ju helt galet. Att bli nominerad var som att vinna, bara det – jag är jättechockad. Det kommer kanske ta ett par dagar för det att sjunka in, nu är jag lite all over the place. Men det känns fantastiskt roligt och fint, och titta vad vacker statyetten är,” sa Lisa Ridzén vid ceremonin.

Årets Bok instiftades 2016 av Bonniers bokklubbar med ansatsen att ”tillsammans med svenska folket hylla boken”. Det är det enda svenska litteraturpriset där vinnaren utses av läsarna, från en lista om 12 titlar nominerade av Bonniers Bokklubbars fem litteraturredaktörer. Kriterierna för att nomineras till Årets bok är att boken, som ska ha givits ut på svenska under perioden 1 maj 2023–30 april (2024), skall vara en stor läsupplevelse som berör och tilltalar en bred läsekrets, en väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö och med hög språklig kvalitet. Lisa Ridzén tog emot priset för Årets Bok idag fredag 27 september på Hantverksscenen på Bokmässan.

– Vi är glada över att återigen välkomna Årets Bok, och stå värd för prisutdelningen av detta fina litteraturpris. Det här är läsarnas val, och vad är en Bokmässa om inte läsarnas plats – stort grattis till Lisa Ridzén, säger Maria Rogstad Norberg, kommunikationschef på Bokmässan i Göteborg.

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här