Nya gäster klara för Bokmässan

13 September / 2024

Nya gäster klara för Bokmässan: Ingemar Stenmark, Marcus & Martinus, Annie Lööf och Lena Andersson tar plats på mässgolvet – och IJWBC tar med sig både podd och Liamoo.

Starka namn och nya inslag läggs till listan när Bokmässan släpper årets scenprogram: sport, musik, litteratur, lek och allvar möts i klassisk Bokmässestil när mässan fyller 40.

– Legender, idoler, ministrar och älskade författare – det fortsätter strömma in härliga gäster till den här makalösa fyrtioårsfesten. Närmare tretusen medverkande kommer att ta plats på scenerna på mässgolvet, och tillsammans skapar de en mångfald som är helt unik i den svenska offentligheten. Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att fira Bokmässan än just den här Bokmässan, säger Oskar Ekström, Programchef.

I år presenterar Bokmässan totalt 28 scener, varav sex är nya för i år. Bland nyheterna finns Ung scen, där bland annat Angereds bokmässa tar plats och lyfter framtidens författare, Ljudboksscenen, där författare samsas med branschprofiler, inläsare och ljudboksproducenter, NOFF-scenen med ett program från de mindre, oberoende förlagen och Isländska kulturscenen, där vi möter den prisbelönta deckardrottningen Yrsa Sigurðardóttir. Världens största vetenskapspodd, No Such Thing as a Fish, är sedan tidigare en del av seminarieprogrammet med en livepodd i ett öppet seminarium. På mässgolvets nya Poddscen utmanas de av podden som kallar sig Sveriges största vetenskapspodd, Dumma människor med Lina Thomsgård och Björn Hedensjö.

Legendaren Ingemar Stenmark finns på plats på Bokmässan som författare och ambassadör för Börje Samlings ALS-stiftelse. Ingemar får sällskap av ytterligare en sportstjärna, Nicklas Lidström, styrelseledamot i Börje Salmings ALS-stiftelse, som bland annat utsetts till Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna av Svenska ishockeyförbundet (2022). Ingemar Stenmark och Nicklas Lidström finns på plats lördag 27 september.

Årets stora nyhet i seminarieprogrammet, Musikspåret, där bland andra Miriam Bryant, ADAAM och Maxida Märak deltar, sätter sin prägel även på mässgolvet. Melodifestivalvinnarna Marcus & Martinus gästar Bokmässan på fredagen för att möta sina fans och signera sin biografi. Dessutom debuterar artisten Liamoo på Bokmässans söndag med ett musikframträdande i den stora K-salen, efter livepodd med den omåttligt populära trion IJWTBC, som förra året slog signeringsrekord på Bokmässan. Humorgruppen och barnboksförfattarna IJWTBC är sedan tidigare klara för både signering och Bokmässans seminarieprogram. Podden Vad? och musikframträdandet med Liamoo presenteras av Spotify, och ingår i entrébiljetten. Det blir också rymdmusikal i förra årets succényhet Barnområdet, som i år är har en ny, rymdinspirerad kostym.

Bland de nytillkomna litterära namnen finns Lena Andersson, som på Svenska kyrkans scen Se Människan diskuterar hur humaniora och samhällsvetenskap hotas av sin egen felaktiga människosyn utifrån en tidigare refuserad essä, tänkt att ingå i en antologi om hoten mot forskningen. Bland de nya gästerna märks även Annie Lööf, som i samtal med Stefan Löfven tar upp ämnet demokratin och dess mående på Lärarscenen under torsdagen.

Till Scener och områden på Bokmässan 2024

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här