2025 års teman på Bokmässan – en lustfylld historia

8 October / 2024

man framför skärm på en scen
Foto: Niklas Maupoix

Plötsligt är det oktober, höst och vi börjar redan tänka på och planera inför nästa års bokmässa. Det kommer nämligen att bli ett lustfyllt arbete. Kanske har ni sett någon av den kinesiske filmskaparen Wong Kar-wais filmer? Vi tänker att Bokmässan 2025 kommer att bli lite som dem – dramatiska och fyllda av kärlek och lust. Vi är helt enkelt In the Mood for Love.

Tema Kärlek och lust på Bokmässan 2025

År 2025 utforskar Bokmässan mänsklighetens mest grundläggande och komplexa känslor: Kärlek och lust. Kärleken har genom historien varit en central del av litteraturen, konsten och filosofin, medan lust är en kraft som genomsyrar både kroppsliga och emotionella aspekter av vår tillvaro. Tillsammans speglar dessa teman universella mänskliga erfarenheter. Kärlek och lust som tema erbjuder djup och bredd i ett ämne som aldrig upphör att fascinera.

Kärlek ur alla dess perspektiv kommer att belysas – från skönlitteratur och poesi till filosofi och psykologi. Här behandlas allt från romantikens ideal och erotikens roll till komplexa frågor om sexuell identitet och relationer i en alltmer digitaliserad tidsålder. Samtidigt diskuteras hur vår syn på kärlek och lust har förändrats över tid, i takt med att vi lär oss mer om deras betydelse för hälsa och välmående. Från ett samhällsperspektiv utforskas hur normer och kulturella föreställningar har utvecklats och hur de påverkar våra relationer och upplevelser av intimitet idag.

Temat skapar ett rum där besökare kan möta en mångfald av berättelser om intimitet, relationer och människans ständiga sökande efter närhet och mening. Det inspirerar till eftertanke kring vad det innebär att älska och åtrå, både fysiskt och känslomässigt, och ger besökarna nya perspektiv på såväl gammal som modern litteratur om kärlek och lust.

Tema Dramatik på Bokmässan 2025

Tema Dramatik kommer att lyfta fram dramatik som genre och knyter an till scenkonsten, vilket öppnar upp för nya perspektiv på mänskliga relationer och intensiva känslor. Temat utforskar hur drama, från klassiska tragedier till samtida pjäser, fängslar och utmanar oss. Det arrangeras i samarbete med Colombine Teaterförlag, Theatre Info Finland TINFO (Finland), Dramatikkens hus (Norge) och Esti Teatri Agentuur (Estland).

Vi kommer också att göra en satsning på Äldre läser – Läs hela livet, som syftar till att främja läsning bland äldre och skapa möten mellan generationer. Satsningen arrangeras i samarbete med Läsrörelsen.

Mer information om 2025 års teman och satsningar kommer framöver.

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här