Bokmässans Bildningspris 2024 tilldelas Mikael Ringlander

25 September / 2024

tre personer på en prisutdelning

Bokmässans bildningspris tilldelas en person eller organisation som med bildning som verktyg arbetar för att främja samhällsutvecklingen genom att sprida kunskap, mobilisera och bidra till positiv samhällsförändring. I år, när Bokmässan firar fyrtio år, lyfts en kraft fram som outtröttligt, genom samarbete, entusiasm och nyfikenhet, skapar mötesplatser där existentiella frågor, bildning och människan står i centrum – och där Bokmässan har glädjen att vara en av dem.

Mikael Ringlander är prost i Göteborgs stift och programchef för Kultursamverkan Svenska kyrkan, samt för Se människan på Bokmässan. Se människan-scenen har funnits på Bokmässan sedan 2002, med rötter som sträcker sig tillbaka till 1998. På scenen handlar samtalen om livsfrågor, tro, och vad det egentligen innebär att vara människa. Samtalen baseras på nyutgivna böcker.

– Mikael Ringlander och samarbetet med Svenska kyrkan har betytt oerhört mycket för Bokmässan, inte minst vad gäller de riktigt stora gästerna. Se människan är en del av Bokmässans identitet. Många författare och förlag håller scenen som den mest intressanta och proffsiga, och publiken älskar den. Men Ringlanders stora bildningsinsats går också utanför Bokmässan, han är i ständig samverkan med kulturlivet på olika sätt, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.

Motiveringen lyder i sin helhet:
I över trettio år har han skapat mötesplatser med existensen och bildningen i centrum. Aldrig ensam, utan i ständig samverkan med sin omvärld, ger han oss möjlighet att tillsammans söka förståelse och fascineras av livet och varat. Samarbete, nyfikenhet och mod präglar hans gärning, tillsammans med en smittande entusiasm för det goda samtalet.

Under hans ledning har Svenska kyrkans Se människan blivit en älskad scen på Bokmässan, en oumbärlig del av vår identitet. Här pågår djupgående samtal om livsåskådning, moral, internationella konflikter och litteratur. Här möter författare lyssnande samtalsledare och får syn på nya djup i sina böcker. Mitt i Bokmässans myller samlas publiken kring Se människans lägereld, i en intim och reflekterande atmosfär.

Med mild envishet, charm och hårt arbete har han också tagit världen till Göteborg. Desmond Tutu, Nina Hagen och Patti Smith är bara några av de som gästat Bokmässan med honom och Svenska kyrkan som värd.

Men hans arbete sträcker sig långt utanför Bokmässan. Hans engagemang i Göteborgs filmfestival, Kvalitetsmässan, Fredsdagen och andra arrangemang visar på hans osvikliga tro på bildning och samarbete mellan kyrkan och kulturen.

– Jag hade ingen aning. Jag stod faktiskt och gissade och undrade vem som skulle få priset. Jag är glad, överväldigad, tacksam, säger Mikael Ringlander, prost och programchef för Se människan.

Vinnaren utses av Bokmässan. Bildningspriset delades ut under Bokmässans Grand Opening, onsdag 25 september, på Svenska Mässan i Göteborg. Vinnaren tilldelas, förutom äran, ett diplom och ett fotografi, vilket speglar hans eget intresse för fotokonsten och bakgrund som fotograf.

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här