Québec blir hedersgäst och tema på Bokmässan 2026

26 February / 2024

GENEVIÈVE PIGEON, FRIDA EDMAN, MATHIEU LACOMBE, OSKAR EKSTRÖM. FOTO: ANEL

Med rekordtidig framförhållning kan Bokmässan i Göteborg idag presentera att strålkastarljuset på Bokmässan 2026 kommer att riktas mot Québec som Guest of Honour. Tillkännagivandet gjordes av Québecs kulturminister på invigningen av Salon du livre de l’Outaouais i Québec, Kanada, och beskrivs som ett viktigt steg för att lyfta fram Québecs litterära och kulturella arv internationellt.

Vanligtvis presenterar Bokmässan i Göteborg sin hedersgäst och land eller region i fokus för det kommande året vid den avslutande presskonferensen föregående år. För att ge mer tid till kulturella utbyten, möjliggöra fler översättningar och underlätta samordningen mellan förlag och publicister i Québec och Sverige, offentliggörs temasatsningen redan nu, två och ett halvt år innan Bokmässan 2026 äger rum.

En svensk delegation från Bokmässan i Göteborg, bestående av Frida Edman, mässgeneral, och Oskar Ekström, programchef, var på plats i Québec vid tillkännagivandet. På plats var också Karin Öhman, biträdande chef och Anna Silvennoinen, public diplomacy officer på Sveriges ambassad i Ottawa, Kanada.

– Våra temasatsningar är ju ett exempel på hur vi lyfter fram nya röster till den svenska och nordiska publiken och det är med både stolthet och spänning som vi sätter Québec i fokus 2026. Vi ser fram emot att upptäcka provinsens litterära tradition och kultur, mångfald i språk och att introducera dess författare till de svenska läsarna. Nu ser vi fram emot att jobba tillsammans med Québec under de kommande åren för att göra en riktigt bra temasatsning, sade Frida Edman.

Mathieu Lacombe, Minister för Kultur och Kommunikation, Minister ansvarig för Ungdom och Minister ansvarig för regionen Outaouais i Québec, avslöjade nyheten vid den officiella invigningen av bokmässan Salon du livre de l’Outaoais.

– Vi är stolta över att vara hedersgäster vid 2026 års upplaga av Bokmässan i Göteborg, en stor kulturell händelse i de nordiska länderna. Detta är en positiv möjlighet för Québecs litteratur att rikta sig utåt och utveckla sig kommersiellt och konstnärligt. Jag är glad att se att förberedelserna för utbytet redan har påbörjats inom förlagsbranschen, både i Québec och i Sverige. Detta kommer att vara ett tillfälle att etablera nära kulturella relationer med Sverige, en nation som vi har mycket gemensamt med, särskilt vårt inneboende förhållande till ”nordicitet”.

Läs pressmeddelandet i sin helhet här.

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här