Sápmi och Rymden teman på Bokmässan 2024

1 October / 2023

SOFIE JOHANSSON, JOHAN SANDBERG MCGUINNE, LIZZIE OVED SCHEJA, OSKAR EKSTRÖM, FRIDA EDMAN. FOTO: NATALIE GREPPI

Varm stämning, intellektuell skärpa och en strid ström under alla fyra dagar av hängivna besökare i alla åldrar. Dessutom ett starkt fokus på kultur, bildning och litteratur. Så sammanfattar vi Bokmässan 2023, när mässan idag går mot sitt slut. Samtidigt gläntar vi på dörren till nästa års teman: Sápmi och Rymden.

Under fyra dagar fyllde Bokmässan i Göteborg tillsammans med förlag och andra partners Svenska Mässans hallar vid Korsvägen i Göteborg. Publiktillströmningen var stor och besökarna stannade länge. Flera utställare har uttryckt att stämningen och känslan varit fantastisk och att bokförsäljningen gått mycket bra. Många av seminarierna var fullsatta, med en stor grupp nytillkomna seminariebesökare, vilket bekräftar trenden från föregående år. Det gällde inte minst intresset för 2023 års Guest of Honour, kulturinstitutionen Judisk kultur i Sverige. Årets teman var Judisk kultur, Ljud och Staden.

– Bokmässan 2023 går till historien som en av de bästa genom tiderna. Seminarierna nådde en helt ny nivå av litterära samtal, debatter med krockar och oväntade möten. Det kryllade av barn och barnfamiljer, det har varit många studenter på plats, vi får rapporter om att bokförsäljningen har gått bra, författarna har fått det ljus på sig som de så väl förtjänar, flera nya scener har redan i år etablerats och varit oerhört välbesökta, det har varit en magisk stämning och själva maskineriet bakom kulisserna har flutit på otroligt väl. För mig personligen var det den bästa Bokmässan någonsin – både som tidigare flitig besökare och nu som chef över arrangemanget. Jag är stolt!, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan i Göteborg.

På mässgolvet har 760 utställare samlats och bokmässebesökarna har haft möjligheten att välja mellan bland imponerande 3 464 programpunkter, bestående av seminarier, scen- och montersamtal. Bokmässans seminarieprogram har omfattat 319 seminarier med 850 medverkande, varav 109 internationella gäster från 40 länder. Dessutom har 25 aktuella politiska debatter genomförts för att berika diskussionerna.

Årets Bokmässa utmärkte sig också genom bättre flöden, tydligare skyltning, fler lugnare områden för avkoppling och förbättrad tillgänglighet. Sexton scener på mässgolvet hade i år fasta ramper och mobila rampalternativ erbjöds monterscener och seminariesalar. Det fanns fler hängytor och platser att dra sig tillbaka till för att ladda batterierna. Syftet med förändringarna är att förbättra mässupplevelsen för besökarna.

Flera rapporter släpptes under mässdagarna, bland annat “Ungar & medier” samt “Småungar & medier” – Sveriges största statistiska undersökning av barns och ungas medievanor, båda av Statens Medieråd, som lyfte glädjande tendenser till ökad läsning. Dessutom hittade ännu fler besökare upp till Bokmässans hjärta. Flödet upp till seminarieprogrammet på plan två ökade i år igen.

– Det är naturligtvis glädjande att så många upptäcker det som kanske tidigare har varit lite för hemligt: Bokmässans plan två. Extra roligt är det att intresset syns så tydligt ett år då seminarieprogrammet har en än vassare intellektuell nivå, mycket tack vare en fantastisk relation med årets Guest of Honour, Judisk kultur i Sverige. Årets seminarieprogram har innefattat Pulitzerprisvinnare, en Emmybelönad komiker, en av den fransktalande världens mest kända filosofer, en New Yorker-skribent, svenska och nordiska intellektuella, Sapir- och Almapristagare, och ja, Nobelpristippade författare. Vår vision är att skapa ilningar i själen: jag vågar säga att årets seminarieprogram, och årets Bokmässa, gjorde det för många, säger Oskar Ekström, Programchef på Bokmässan.

Flera författare hade långa signeringsköer: bland annat slog humorgruppen och författartrion I Just Want to Be Cool Joakim Thåströms rekordkö om 170 m från 2019 med en 200 meter lång kö. Andra exempel på långa signeringsköer är Annie Lööf, Sofi Sarenbrandt och den brittiska feelgoodförfattaren Jojo Moyes.

Bokmässan by Night, ”Bokmässans stökiga småsyskon”, som riktar sig mot en lite yngre målgrupp som älskar fest och kultur, sålde slut för andra året i rad. Intresset för Bokmässan ökade också bland studenter, med en 21 procentig ökning av antal sålda studentbiljetter än tidigare. Årets stora satsning på Barnområdet fick fint genomslag med fler barnfamiljer och barn som kom till Bokmässan för att ta del av samtal i lästältet och på En liten scen, samt köpa böcker. Även årets satsning på Förskola blev lyckad, med två välbesökta scener där samtalen gick varma.

Nästa års teman
Sápmi med kulturinstitutionen Tjállegoathe, som är 2024 års hedergäst – temabeskrivning
Samisk litteratur har sina rötter i en muntlig berättartradition, förankrad i jojk (Europas äldsta musikform) och duodji (samisk slöjd), och sträcker sig tillbaka så långt som samerna har funnits. Redan på 1600-talet inspirerade jojkar litterära diskussioner i hela Europa och påverkade flera av den tidens författare. Olaus Sirma räknas som den första samiske författaren, och trots att den muntliga traditionen varit starkast, så har det skrivna samiska ordet också varit viktigt för nationsbyggandet.

Sápmi-temat på Bokmässan 2024 kommer att utforska samisk kultur från Alta-hällristningarnas tid till nutid, särskilt mångfalden inom samisk litteratur, inklusive muntlig och skriftlig tradition. Tema Sápmi presenteras i samarbete med kulturinstitutionen Tjállegoahte, som är 2024 års hedersgäst, och de samiska författarföreningarna Bágo och Sámi Girječálliid Searvi.

Rymden – temabeskrivning
Rymden är ofattbart stor. Människor som har blickat upp mot en stjärnklar himmel har i alla tider ställt sig frågor om sin egen existens. Rymden har alltid fungerat som en katalysator för fantasier, idéer och frågor om vilka vi är och vår plats i universum. Genom hela litteraturens historia har där funnits en växelverkan mellan kultur och vetenskap, mellan dikt och fiktion. Idag är våra samhällen beroende av rymdteknik för att fungera. Utan satellitkommunikation fungerar varken kortbetalningar, smarta telefoner eller godstrafik. Utan jordobserverande satelliter kan inte väderleksprognoser göras eller utsläpp bevakas. Med temat Rymden uppmanar Bokmässan till stora samtal, om såväl teknik och fantasi som om vår livsforms historia och framtid. Bokmässans partner i temat är Rymdstyrelsen.

Bokmässan fyller 40!
Förutom nästa års temasatsningar kommer Bokmässan 2024 att genomsyras av ett 40-årsfirande, då Bokmässan fyller 40 år.

Bokmässan 2024 arrangeras den 26 – 29 september.

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här