Här är vinnarna i årets Crimetime Award!

24 September / 2022

Victor Pavic Lundberg vinner årets Crimetime Award Årets deckardebut, Anders Sparring och Per Gustavsson Årets barndeckare

640x640transp
Från ett starkt startfält har nu vinnare i tre kategorier sällat sig till årets Crimetime Award Hederspristagare Åsa Larsson, i en ceremoni på Bokmässans Crimetimeområde, ledd av Josefine Sundström och Rebecka Edgren Aldén.
 
Crimetime Awards delas ut i kategorierna Crimetime Årets hedersprisÅrets deckardebut och Årets barndeckare, samt BookBeats pris till årets svenska deckarförfattare:
 – I år var det otroligt jämnt, och i både barn- och debutkategorin avgjorde till sist folkets röster. Otroligt spännande! säger Rebecka Edgren Aldén, sammankallande ordförande för Crimetime Awards tre jurygrupper.
Crimetime Award årets deckardebut
”En ny deckarstjärna har tänts på den svenska, och internationella, spänningshimlen!”
Crimetime Award årets deckardebut delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. Tidigare vinnare inkluderar bland annat Niklas Dag och NattTina Frennstedt och Klas Ekman.
2022 års pris tilldelas Victor Pavic Lundberg för Den som överlever (Albert Bonniers förlag).
Juryns motivering lyder i sin helhet:
För en intelligent intrig med en perfekt kontrast mellan storslagna skeenden och finstämda personteckningar. Om moral och val och hur slumpen formar våra liv. Att skildra de traumatiska effekterna av två fasansfulla katastrofer på ett psykologiskt trovärdigt sätt kräver sin författare. Här tror vi på allt, och engagerar oss i journalisterna Loa Bergmans och Danijela Mirkovics sökande efter sanningen i ett samtida men ändå parallellt Stockholm. Det sympatiska, men komplexa, radarparet vill vi absolut möta igen. En ny deckarstjärna har tänts på den svenska, och internationella, spänningshimlen.
Crimetime Award årets barndeckare 2022:
 
”Ett universum som ständigt expanderar och där vi gärna befinner oss – kriminellt bra!”
 
Årets barndeckare delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år, vars utgivning har bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Listan på tidigare vinnare inkluderar bland annat barnfavoriter som årets hederspristagare Åsa Larsson och medskaparna Ingela Korsell och Henrik Johnson, samt duon Martin Widmark och Helena Willis. Crimetime Award årets barndeckare 2022 tilldelas Anders Sparring och Per Gustavsson för serien om Familjen Knyckertz med senaste boken Damen med fjäderboan (Natur & Kultur).
Juryns motivering:
Fyndigt, välskrivet och med alldeles underbara illustrationer. Vi njuter av historier där vi både får fnissa och nicka eftertänksamt. Man kan inte annat än att älska den motvilliga bedragaren som verkligen försöker göra allt rätt – trots sin tjuvaktiga familj. Inte märkligt att böckerna är omtyckta av både barn och kritiker, och har nått långt utanför Sveriges gränser. Senaste tiden har vi också kunnat följa Ture och hans familj i en populär julkalender på tv. Det här är ett universum som ständigt expanderar och där vi gärna befinner oss – kriminellt bra!

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här