Yttrandefrihetstorget ny scen på Bokmässan när Göteborg firar 25 år som fristad för förföljda författare

Fristadskonstnären Ahmad Azzam.
Foto: Anders Hansson.

Göteborgs Stads kulturförvaltning, ICORN, Hanaholmen, Jonsereds Herrgård Göteborgs universitet och Bokmässan skapar en gemensam scen på Bokmässan 2021, för att uppmärksamma Göteborgs Stads 25-årsjubileum som fristad för förföljda och hotade författare och samtidigt understryka demokratins 100 år i Sverige. Yttrandefrihetstorget ger plats för samtal om demokrati, mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och fristadstankens viktiga initiativ för dessa.

Yttrandefrihetstorget genomförs med ett tiotal andra aktörer som är aktiva inom fältet och äger rum genom 21 scensamtal som arrangeras i en studio på Bokmässan under 24–25 september. Scenen finansieras med stöd av Nordisk kulturfond och Nordisk kulturkontakt. Göteborgs 25-årsjubileum som fristad blir ett tillfälle att stärka och vidareutveckla fristadstankens viktiga initiativ för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet, och stå upp för solidaritet, kreativitet och gästfrihet, såväl lokalt, nationellt som globalt.

– Bokmässan har ett långvarigt engagemang kring fristadsfrågan och var drivande i att göra Göteborg till Sveriges första fristad för förföljda författare 1996. Genom vår samverkan kring Yttrandefrihetstorget vill vi sätta ljus på fristadens betydelse för att främja det fria ordet, säger Oskar Ekström, programchef för Bokmässan.

I år är det 25 år sedan Sveriges första fristadsförfattare anlände till Göteborg. Dennes ankomst föranleddes året innan av yttrandefrihetskonferensen “Political Prophets and the Word – The Fundamentalist Threat to Freedom of Expression” som ägde rum i Göteborg i regi av Bokmässan och Göteborgs universitet. Konferensen slutade med att Salman Rushdie, författare och ordförande International Parliaments of Writers (IPW) föreslog att Göteborg skulle bli Sveriges första fristad för förföljda författare, vilket förverkligades 1996.

– I 25 år har Göteborg, som Sveriges första fristad, tagit ställning för yttrandefrihet och gett förföljda konstnärer skydd. Arbetet har inspirerat flera andra kommuner i att ta steget till att bli fristäder. Att fritt kunna uttrycka tankar, åsikter och känslor är en förutsättning för demokratin och för kulturutövande och tankeutbyte människor emellan, säger Anna Rosengren, förvaltningsdirektör Göteborgs Stads kulturförvaltning.

Samtalen på Yttrandefrihetstorget kommer sändas digitalt på Bokmässan Play och inför en begränsad studiopublik på Svenska Mässan. I programmet medverkar bland andra Anne Applebaum, amerikansk-polsk journalist och författare, Ulla Carlsson, UNESCO-professor i yttrandefrihet, Ghirmay Yohannes, journalist, författare, poet och filmskapare från Eritrea (kom till Sverige som fristadskonstnär år 2016–2018 och är sedan dess verksam i Göteborg), Khalid Albaih, politisk satirtecknare från Sudan med fristad i Köpenhamn och Wali Arian, journalist från Afghanistan, före detta fristadsförfattare i Malmö.

Utöver den nya scenen planerar Göteborgs Stads kulturförvaltning, ICORN, Hanaholmen, Bokmässan och Jonsereds Herrgård Göteborgs universitet i olika konstellationer, ytterligare två arrangemang under mässan och den fortsatta hösten för att hylla det fria ordet:

Fristad Göteborg 25 år! Firande av Göteborgs 25 års jubileum i form av ett kvällsarrangemang på Göteborgs Litteraturhus 24 september. En kväll fylld med poesi, musik, samtal. I samarbete med Svenska PEN och ICORN.

Digital strategikonferens. En förberedande digital heldagskonferens senare under året på temat ”Freedom of Expression – Strategies for the Future” inför den ursprungliga strategikonferens på Jonsereds herrgård, som alltså flyttas fram till år 2022. Konferensen är tänkt att bestå i en hearing och inventering av intresseorganisationers omvärldsanalys, erfarenheter, strategier och arbetsmetoder.

Programmet Yttrandefrihetstorget 2021

Om Fristad Göteborg
Fristadsprogrammet syftar till att värna yttrandefriheten och försvara det fria ordet genom att ge en förföljd kulturarbetare, inom till exempel film, litteratur eller musik, möjlighet att utöva sitt yrke i en trygg och säker miljö. Konstnären ska under två år få en fristad att kunna utöva sin konst, exempelvis göra musikframträdanden, skapa film eller utöva sitt författarskap. Under de två år ska fristaden förbereda personen så mycket det går för att personen ska kunna stanna i Sverige och fortsatt utöva sin konst om hen vill.

Idag finns det 25 kommuner och regioner som är medlemmar i fristadsnätverket ICORN.

2020–2022 är Ahmad Azzam, palestinier från Syrien fristadskonstnär i Göteborg. Ahmad har en kandidatexamen i sociologi från Damaskus universitet och arbetar inom det skrivande fältet med skönlitteratur, undersökande journalistik, dramabearbetning och filmmanus.
Läs mer om arbetet med fristadskonstnärer i Göteborg >>

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här