Håkan Nesser tilldelas Crimetime Award Årets hederspris 2020

19 September / 2020

Håkan Nesser tilldelas Crimetime Award Årets hederspris 2020. / Foto: Andreas Ortner.

Författaren Håkan Nesser tilldelas Crimetime Award i kategorin Årets hederspris 2020. Priset delas ut under Crimetime Göteborg på Bokmässan Play den 26 september. Hederspriset delas ut till en författare som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och satt Sverige på deckarkartan.

– Jag är egentligen motståndare till hedersrelaterad brottslighet, men i det här fallet gör jag ett undantag. Tyvärr har jag inte möjlighet att lämna Gotland för att ta emot utmärkelsen, säger Håkan Nesser.

Juryns motivering:
Mångfaldigt prisad, över 20 miljoner sålda böcker världen över och en imponerande produktion av högkvalitativa litterära deckare, varav flera har blivit filmatiserade. Med en alldeles egen ton och ett finurligt språk har denna deckargigant trollbundit både kritiker och läsare i över trettio år. Hans författarskap är präglat av stor humanism, människokärlek och humor. Med sin serie som utspelar sig i den fiktiva staden Maardam blev han banbrytande inom deckargenren, och publiken tog snabbt den buttra och något cyniska poliskommissarie Van Veeteren till sina hjärtan. Minst lika populär blev nästa kriminalare, Gunnar Barbarotti. I år vill vi hylla en gudabenådad berättare och stilist som låter filosoferandet och det goda samtalet ta minst lika stor plats som de väl konstruerade intrigerna. I år går Årets hederspris till Sveriges deckarkung: Håkan Nesser.

Juryn för Årets hederspris:
Rebecka Edgren Aldén, journalist och författare (sammankallande)
Åsa Lindström, förläggare, Bokförlaget Forum
Erika Degard, förläggare, Norstedts
Sofia Brattselius Thunfors, förläggare, Polaris
Zandra Weldon, förläggare, Lind & Co
Johanna Rydergren, förläggare, HarperCollins Nordic
Anna Cecilia Weschke, förläggare, Bookmark Förlag

Tidigare vinnare av Crimetime Award Årets hederspris:
2019 Jan Mårtenson
2018 Liza Marklund
2017 Kerstin Ekman
2016 Maj Sjöwall

Crimetime Award Årets hederspris instiftades 2016 och delas ut till en författare eller annan person som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och har satt Sverige på deckarkartan.

Prisutdelningen leds av Josefine Sundström och Rebecka Edgren Aldén och livesänds på Bokmässan Play den 26 september kl 16.00. Vid prisutdelningen delas fyra priser ut: Crimetime Award Årets deckardebut, Crimetime Award Årets barndeckare, Crimetime Award Årets hederspris, samt BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare.

Förutom Årets hederspris delas Crimetime Award 2020 ut i ytterligare tre kategorier:

Årets deckardebut – de nominerade är:
• Maria Grund, Dödssynden (Modernista, mars 2020).
• Lisa Förare, Varken (LB förlag, augusti 2019).
• Peter Mohlin & Peter Nyström, Det sista livet (Norstedts, april 2020).
• Jens Lönnaeus, Clara (Historiska Media, januari 2020).
• Lina Areklew, Ur askan (Bazar Förlag, maj 2020).

Årets barndeckare – de nominerade är: 
• Tobias Söderlund, Prästgårdens hemlighet och Ljusklotets mysterium i serien om spökkameran (Rabén & Sjögren, augusti 2019 och april 2020).
• Jakob Wegelius, Den falska rosen i serien om Sally Jones (Bonnier Carlsen, april 2020).
• Cecilia Lidbeck, Familjen (Lilla Piratförlaget, mars 2020).
• Ola Lindholm, Johan Lindqvist och Kevin Olberg, Game over och Ett levande vapen i Kung Pow-serien (Bonnier Carlsen, augusti 2019 och april 2020).
• Petter Lidbeck, Festen och Casino i Signe Holm-serien (Rabén & Sjögren, mars 2020).

Bookbeats pris till årets svenska deckarförfattare – de nominerade är:
• Camilla Grebe
• Mari Jungstedt
• Denise Rudberg
• Sofie Sarenbrant
• Veronica Sjöstrand

Det är tredje gången som Crimetime arrangeras på Bokmässan, som på grund av covid-19 i år är ett helt digitalt evenemang. Crimetime är en del av denna stora satsning och pågår den 26–27 september på Bokmässan Play och sänds också av Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland. Syftet med priset är att sprida kriminallitteraturens kraft.

Programmet för Crimetime >>

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här