Liza Marklund tilldelas Crimetime Specsavers Award: Hederspriset

Författaren Liza Marklund tilldelas Crimetime Specsavers Award i kategorin Hederspriset. Priset delas ut under Crimetime Göteborg på Bokmässan den 29 september, då författaren kommer att vara på plats för att ta emot sitt pris. Hederspriset delas ut till en författare som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och satt Sverige på deckarkartan.
– Jag är mycket hedrad. De tidigare pristagarna, Maj Sjöwall och Kerstin Ekman, är båda stora förebilder, säger Liza Marklund.

Juryns motivering:
För nästan exakt 20 år sedan kom hon med sin första banbrytande deckare, Sprängaren, som i grunden har förändrat den svenska deckarscenen. Publiken tog raskt den kvinnliga antihjältinnan, kvällstidningsreportern Annika Bengtzon, till sina hjärtan. Hennes privatliv och de aktuella samhällsfrågor som skildrades var minst lika viktiga som själva kriminalgåtan. Stilen utmanade den rådande deckarnormen och fick många efterföljare. Liza Marklund är en av våra internationellt mest kritikerhyllade och framgångsrika författare och hennes betydelse för det svenska deckarundret utomlands kan inte underskattas. Med 15 romaner och en faktabok, sålda i 23 miljoner exemplar och utgivna på ett fyrtiotal språk, har hon banat väg för en rad framgångsrika och begåvade kvinnliga deckarförfattare.

Liza Marklund gav ut sin första deckare, Sprängaren, för 20 år sedan. Böckerna om Annika Bengtzon har filmatiserats flera gånger och Liza Marklund är, vid sidan om Stieg Larsson och Jo Nesbø, den enda skandinaviska författare som toppat New York Times bästsäljarlista. I år är hon dessutom aktuell med en ny bok, i en ny genre, Pärlfarmen.

Liza Marklund finns på plats i Göteborg lördagen den 29 september för att vara med vid prisutdelningen av Crimetime Specsavers Award som sker under Crimetime Göteborg på Bokmässan. Samtidigt delas Crimetime Specsavers Award ut i de fyra ytterligare kategorier:

Årets Deckardebut – nominerade:

 • Niklas Natt och Dag, för 1793 (Forum, september 2017).
 • Elisabeth Norebäck, för Säg att du är min (Polaris, september 2017).
 • Pascal Engman, för Patrioterna (Piratförlaget, augusti 2017).
 • Bettina Bieberstein Lee, för Korpsystrar (Bladh by Bladh, augusti 2017).
 • Stina Jackson, för Silvervägen (Albert Bonnier förlag, mars 2018).

 

Årets Barndeckare – nominerade:

 • Martin Widmark och Helena Willis, för serien om LasseMaja Detektivbyrå, senast utkomna bok Slottsmysteriet (Bonnier Carlsen, september 2017).
 • Camilla och Viveca Sten, för sin rysarserie med senast utkomna bok Sjörök (Bonnier Carlsen, september 2017).
 • Christina Wahldén, för Falafelflickorna (Rabén & Sjögren, mars 2018).
 • Karin och Albin Alvtegen, för serien om Hinsides, senast Hinsides väktare, del 3 (Brombergs, mars 2018).
 • Elias och Agnes Våhlund, för serien om Handbok för superhjältar med senast utkomna böckerna Röda masken (del 2) och Ensam (del 3) (Rabén & Sjögren, oktober 2017, april 2018).

 

Årets deckarförfattare – Läsarnas pris – nominerade:

 • Anna IhrénMima Förlag
 • Anna JanssonNorstedts
 • Camilla LäckbergForum
 • Caroline EngvallSouthside Stories
 • Dag ÖhrlundLind & Co
 • Emelie ScheppHarper Collins Nordic
 • Gabriella Ullberg WestinHarper Collins Nordic
 • Jonas MoströmLind & Co
 • Mari JungstedtAlbert Bonniers Förlag
 • Pernilla EricsonHarper Collins Nordic
 • Sofie SarenbrantBookmark
 • Stefan AhnhemForum

 

Dessutom delas Nordic Noir Thriller of the Year ut, till en internationell författare som skriver och verkar i den växande Nordic Noir-andan, vilken bland annat kännetecknas av en realistisk stilistik, en mörk samtidskänsla, tydliga miljöer och huvudkaraktärer. Författaren ska ha nått en stor läsekrets och gjort stort avtryck på den moderna kriminalromanen. 2017 gick priset till Jo Nesbø.

Crimetime Specsavers Award delas ut på Bokmässan i Göteborg, lördagen den 29 september klockan 16.15.

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här