Bildberättande och konsten att läsa bilder – ny scen inom ramen för årets bildtema

Som en del av årets bildtema presenteras nu programmet till den nya scenen Bildberättande och konsten att läsa bilder. Bakom programmet står Läsrörelsen.
Bilden är direkt. Den tar sig förbi och in. Och i dag finns den överallt. Under årets mässa är Tema Bild ett av tre fokusområden: inom temat ryms ett antal seminarier men också scenen Bildberättande och konsten att läsa bilder, belägen i A-hallen.

Under mässans fyra dagar undersöker här Läsrörelsen – ur ett pedagogiskt, analytiskt och konstnärligt perspektiv – hur människan läser och tolkar bilder, både historiskt och i nutid. I 50 programpunkter möter ni forskare, konstnärer, filmare, illustratörer och fotografer som talar om allt från grottmålningar till dataspel, från bilderboksskapande till Ingmar Bergman och den svarta folkdräkten. Tarja Karlsson Häikiö, Carl Johan De Geer, Stina Wirsén, Sven Nordqvist, Marit Törnqvist, Kent Wisti, Gabriela Pichler, Paul Hansen, Isabelle Arnault och Simon Stålenhag är några av de medverkande.

Bokmässan stolt partner till Läsrörelsen
Arrangör av scenprogrammet är Läsrörelsen, en ideell förening som arbetar för läsfrämjande med mottot ”Ge dina barn ett språk”. Läsrörelsen startade på Bokmässan år 2000 och mässan har sedan dess varit en stolt partner, senast genom e-boken Tankar om vår tid – av 14 unga, med texter av ungdomar i åldrarna 13-19 där de beskriver sina tankar om samtiden och framtiden. E-boken ges ut av nätverket LÄSLOV, som drivs av Läsrörelsen, och överlämnades i form av ett tryckt exemplar till utbildningsminister Gustav Fridolin och övriga partiledare i riksdagen den 4 september. E-boken finns på att ladda ner på laslov.se och lasrorelsen.nu.
– Med satsningen Bildberättande och konsten att läsa bilder vill vi att kunskapen om bilden ska komma upp på den kulturella agendan, säger Elisabet Reslegård, ordförande och projektledare för Läsrörelsen

Läs hela programmet här >>

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här