Årets seminarieprogram: Respekt, bild och mediefrågor i fokus

Jojo Moyes, Jonas Hassen Khemiri, Masha Gessen och Jacqueline Woodson.

Bokmässans seminarieprogram 2018 präglas av tre teman: Respekt, Bild och Mediefrågor. Totalt har höstens program 746 medverkande från 32 länder. 

Inom Tema: Respekt lyfter Bokmässan ämnen som rasism, populism, metoo och hbtq-frågor. Huvudsaklig samarbetspartner är myndigheten Forum för levande historia och bland de medverkande märks till exempel den rysk-amerikanska journalisten och författaren Masha Gessen, som i flera böcker undersökt populismens dragningskraft, och den ryske författaren Sergej Lebedev som möter den brittiske människorättsadvokaten och författaren Philippe Sands i ett samtal om brott mot mänskligheten. Årets ALMA-pristagare Jacqueline Woodson kommer att tala om sin självbiografiska roman Brun flicka drömmer som nu översatts till svenska.

I ett av flera metoo-seminarier diskuterar Nathalie Simonsson, Ida Östensson, Thor Rutgersson och Åsa Karsin hur vi kan prata om känsliga frågor och sexuellt våld i skolan. Bokmässans öppningsseminarium blir West Prides ordförande Tasso Stafilidis föreställning Kärlekens pris, om några hbtq-personers livssituation.

Tema Bild
I Tema: Bild samarbetar Bokmässan bland annat med Läsrörelsen, som inleder sin kampanj Bildberättande och konsten att läsa bilder på mässan i höst, och Svenska Tecknare. I Läsrörelsens seminarium diskuterar Sara Lundberg, Stina Wirsén, Kalle Boman och Tarja Karlsson Häikiö hur man lär sig läsa bilder. I ett av Svenska Tecknares seminarier tar sig Kent Wisti, Liv Strömquist, Elin Lucassi och Robert Nyberg an ämnet bildsatir som demokratisk kraft. Ett spännande internationellt möte blir det när de prisade illustratörerna Fumi Koike från Japan och Isabelle Arsenault från Kanada samtalar om inspiration och bilderbokskonst. Konstnären Jockum Nordström, aktuell med illustrationer till en bok med Tolstojs fabler, resonerar kring bildberättande med Sara Teleman, professor i illustration på Konstfack.

Mediefrågor
I år är Mediedagarna i Göteborg, Meg, en helintegrerad del av Bokmässan. Inom ramen för Meg blir mediefrågor ett eget spår i seminarieprogrammet. Bland annat kommer Cilla Benkö, Tomas Franzén och Hanna Stjärne att diskutera makt och demokrati i det förändrade medielandskapet. Bland de internationella gästerna märks till exempel The Guardians tidigare chefredaktör Alan Rusbridger och den amerikanske journalisten Jon Keegan.

Författarmöten
Unika författarmöten har alltid varit seminarieprogrammets signum. I år kan Bokmässan bland annat bjuda på möten mellan Jonas Hassen Khemiri och Geir Gulliksen som samtalar om faderskap och familjehemligheter, och mellan Agnes Lidbeck, Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Sabine Forsblom som talar om moderskap, klass och trauman som går i arv. Män och våld står i fokus när irländske Colm Tóibín möter Daniel Galera från Brasilien och Ida Linde. Våldet återkommer som ämne i seminariet Litteratur och öde med Sara Stridsberg och Eva Ström.

Rapparen Silvana Imam och Niviaq Korneliussen, en av de första grönländska författarna som fått ett internationellt genombrott, kommer att tala om att bryta mot normer och att hitta sin egen röst. Den hyllade brittiske poeten Kayo Chingonyi och Augustprisvinnaren Johannes Anyuru förenas i ett samtal om identitet, rasism och om språkets roll. En annan Augustpristagare, Tomas Bannerhed, diskuterar inre kamp och existentiell kris med Christine Falkenland.

En mässa med stjärnglans
Bland årets internationella gäster märks även den brittiska feelgood-drottningen Jojo Moyes, vars böcker har sålts i nära 30 miljoner exemplar och har översatts till ett 30-tal språk, och den amerikanska romance-bästsäljaren Sarah Morgan. Danska Suzanne Brøgger har i sin senaste bok rest till Norge och delar nu med sig av sina fynd i jakten på det unikt norska.

En annan som rör sig i världen är Jonas Jonassons hundraåring Allan Karlsson som gör comeback. Och så berättar Jonas Gardell om sin släktkrönika om den bortglömde författaren Jonas Gardell och hans familj.

Dessutom tar sig ett antal artister ton på mässan: Magnus Uggla berättar om karriärens framgångar och motgångar, Måns Zelmerlöw talar om den moderne gentlemannen och Samir och Viktor delar med sig av om livet bortom rampljuset.

Crimetime Göteborg Som Bokmässan tidigare berättat blir Sveriges största deckarfestival Crimetime en del av mässan. Programmet, som gästas av bland annat Donna Leon, Jessica Fellowes och Jørn Lier Horst, finns att läsa här >>

Nyheter på Bokmässan 2018
Bokmässan 2018 kommer att innehålla ett antal nya inslag:

Bläddra i årets seminarieprogram här!
Läs det här på hemsidan

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här