Röster från Irland på höstens Bokmässa

17 March / 2017

© Patrick Bolger

Den irländska litteraturen uppmärksammas genom Röster från Irland vid höstens bokmässa i Göteborg. Sedan tidigare är det klart att Bildning och Finland 100 år står i fokus vid årets största bokfest.

Bokmässan samarbetar med Literature Ireland som sprider kunskap om den irländska litteraturen. Irland deltog för första gången på Bokmässan för fem år sedan. Nu återvänder de för att arrangera ett späckat program fyllt av seminarier och läsningar på ämnet under mässans fyra dagar. Ett urval av irländska författare, både internationellt kända namn och nya stjärnskott, kommer att gästa mässan som en del av Röster från Irland.

– Det känns väldigt roligt att en rad framstående irländska författare kommer att delta vid årets bokmässa. Det här är en fantastisk möjlighet för dem att visa upp sig och sina böcker, samtidigt som Bokmässans besökare bjuds på ett urval av den främsta irländska samtidslitteraturen, säger Heather Humphreys, Irlands kulturminister, som i veckan besökte Göteborg för att starta samarbetet.

Några av de irländska författare som kommer att delta vid Bokmässan:

  • Sara Baume. Romandebuterade 2015 med Spill Simmer Falter Wither som blev rosad av kritikerna och flerfaldigt prisbelönt, bland annat med det prestigefyllda Davy Byrnes-priset.
  • Rob Doyle. Doyles omtalade debut Here Are the Young Men blev årets bok 2014 i både Irish Times, Sunday Times och Independent. Doyle skriver också regelbundet texter ibland annat The Guardian och Obsverver.
  • John Minihan. Författare och fotograf som blivit känd över hela världen för sina bilder på Samuel Beckett. Han har just färdigställt en samling porträtt av Irlands mest lovande författare just nu där Sara Baume och Rob Doyle ingår.

 

– Vi är väldigt glada för Röster från Irland och samarbetet med Literature Ireland. Vi vet sedan tidigare att det finns ett stort intresse bland våra besökare för den irländska litteraturen och ser mycket fram emot att kunna välkomna dessa författare till Bokmässan i höst, säger Daniel Levin, programchef på Bokmässan.

Fler författarnamn och programpunkter kommer att presenteras löpande under tiden fram till mässan.

Köp din biljett till Bokmässan här!

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här