Hon är årets hederspristagare i Crimetime Award

19 September / 2024

2024 firar Crimetime och Crimetime Award sitt första decennium. Nu presenteras mottagaren av Crimetime Awards stora hederspris. Karin Alvtegen, författaren bakom de fem spänningsromanerna Skuld, Saknad, Svek, Skam och Skugga, har utsetts av en jury bestående av representanter från några av landets största förlag.

Tillsammans med övriga pristagare kommer Karin Alvtegen att hedras vid Crimetimes prisutdelning lördag 28 september klockan 16.00 på Bokmässan i Göteborg. Med Crimetime Årets hederspris vill juryn lyfta Karin Alvtegens starka avtryck i Sverige och i världen och hennes stilbildande, älskade och lästa författarskap.

Om priset:
Crimetime Award Årets hederspris instiftades 2016, och delas ut för att hylla en författare eller annan person som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och har satt Sverige på deckarkartan. Crimetime Awards tre priser, årets barndeckare, årets deckardebut och årets hederspris delas ut av Bokmässan under deckarfestivalen Crimetime.

Ur motiveringen:
”Med sina suggestiva relationsdramer banade hon vägen för den psykologiska spänningslitteraturen inte bara i Sverige utan i hela världen. Sedan debuten 1998 är hon en av Skandinaviens mest lästa och älskade författare, dessutom stilbildande för en hel generation efterföljande svenska spänningsförfattare. Böckerna har nått både svensk och internationell framgång och är översatta till fler än 35 språk. […] Crimetime Award Årets hederspris 2024 tilldelas Karin Alvtegen.”

– Jag kan inte nog förklara hur glad jag blir över priset. Det kommer som en hälsning från en annan tid. Ett skrivande liv jag tyvärr fick avsluta trots att fler historier pockade på. Priset är för mig en påminnelse om att mina böcker lever kvar därute, och det gör mig så innerligt stolt och tacksam, säger Karin Alvtegen.

Karin Alvtegen debuterade 1998 med spänningsromanen Skuld, som följdes av Saknad, Svek, Skam och Skugga. De skönlitterära romanerna inkluderar En sannolik historia, och Fjärilseffekten. Karin och sonen Albin Alvtegen är också författarparet bakom en fantasytrilogi för barn, Hinsidestrilogin. I maj 2019 kom boken Osynligt sjuk, om att drabbas av en obotlig sjukdom mitt i livet, skriven i samarbete med journalisten och författaren Karin Thunberg.

– Att jobba med Karin Alvtegen är en dröm för en bokförläggare. Alltid lika stilsäker, nyfiken, punktlig och pålitlig. Ett riktigt proffs som drivs av en äkta berättarglädje och ett stort engagemang för människans tillkortakommanden. Hennes eleganta språk och fenomenala berättardriv skapar angelägen litteratur som berör på djupet. Karin har blivit en nära vän med åren. Jag beundrar hennes mod och hennes enastående positiva syn på livet, som hon behållit trots den svåra sjukdom som drabbat henne. Det är alltid nära till skratt med Karin, oavsett vad. Jag är enormt glad över det välförtjänta priset. Stolt över att ha haft förmånen att få vara hennes förläggare. Heja, heja Karin!” säger Dorotea Bromberg, förläggare Brombergs.

Hela programmet för Crimetime finns här och röstningen till övriga priser i Crimetime Award är öppen till och med den 19 september. Se de nominerade och rösta här. 

Läs hela pressmeddelandet här

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här