Tema: Respekt – alla programpunkter

27 June / 2018

Philippe Sands, Manal al-Sharif och Masha Gessen.

Inom Tema: Respekt lyfter Bokmässan ämnen som rasism, populism, #metoo och hbtq-frågor. Huvudsaklig samarbetspartner är myndigheten Forum för levande historia.

Bland de medverkande märks den rysk-amerikanska journalisten och författaren Masha Gessen, som i flera böcker undersökt populismens dragningskraft, och den ryske författaren Sergej Lebedev, som möter den brittiske människorättsadvokaten Philippe Sands i ett samtal om brott mot mänskligheten. Den franska författaren Émilie Frèche diskuterar radikaliseringens mekanismer med Christer Mattsson, forskare och lärare med många års erfarenhet av att arbeta med ungdomar i extremistmiljöer. Kvinnoförtryck står i fokus när den saudiska kvinnorättsaktivisten Manal al-Sharif berättar om hur hon bröt mot förbudet för kvinnor att köra bil.

Bokmässans samarbetspartner Forum för levande historia har under det senaste året inlett satsningen Prata rasism. Det är ett sätt att samla allt från utbildningsmaterial och rapporter till poddar, filmer och evenemang som på olika sätt handlar om rasism.

– Vi möter ett stort engagemang för dessa frågor i hela landet. På Bokmässan hoppas vi kunna inspirera och sätta igång kunskapsbaserade samtal om  rasism, inte minst bland lärare och bibliotekarier, som är två viktiga grupper i detta arbete. Men vi hoppas även nå ut till en bredare publik, säger Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia.

Läs hela programmet för Tema: Respekt och Prata rasism här >>

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här