Teman på Bokmässan 2018

Årets bokmässa bjuder på tre teman i programmet. Dessutom flyttar deckarfestivalen Crimetime in på mässan.

Samtal om respekt

Inom Tema: Respekt lyfter Bokmässan ämnen som rasism, populism, metoo och hbtq-frågor. Huvudsaklig samarbetspartner är myndigheten Forum för levande historia.

Bland de medverkande märks den rysk-amerikanska journalisten och författaren Masha Gessen, som i flera böcker undersökt populismens dragningskraft, och den ryske författaren Sergej Lebedev, som möter den brittiske människorättsadvokaten Philippe Sands i ett samtal om brott mot mänskligheten. Den franska författaren Émilie Frèche diskuterar radikaliseringens mekanismer med Christer Mattsson, forskare och lärare med många års erfarenhet av att arbeta med ungdomar i extremistmiljöer. Årets ALMA-pristagare Jacqueline Woodson kommer att tala om sin självbiografiska roman Brun flicka drömmer som nu översatts till svenska.

programmet för tema: respekt

Forum för levande historia vill prata rasism

Under det senaste året har Forum för levande historia inlett satsningen Prata rasism. Det är ett sätt att samla allt från utbildningsmaterial och rapporter till poddar, filmer och evenemang som på olika sätt handlar om rasism.

Läs mer om satsningen på Forum för levande historias hemsida >>

– Vi möter ett stort engagemang för dessa frågor i hela landet. På Bokmässan hoppas vi kunna inspirera och sätta igång kunskapsbaserade samtal om  rasism, inte minst bland lärare och bibliotekarier, som är två viktiga grupper i detta arbete. Men vi hoppas även nå ut till en bredare publik, säger Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia.

Med bilden i fokus

Bilden är direkt. Den tar sig förbi och in. Och i dag finns den överallt. Under årets mässa får Bild och Illustration stort utrymme. Hur används bilder och illustrationer idag och hur påverkas vi av dem? Hur berättar vi med bilder? Samarbetspartner i temat är Läsrörelsen, med sitt nya projekt Bildberättande, Svenska Tecknare, och Seriefrämjandet.

Att leva i bildsamhället

Greppar du telefonen så fort du vaknar för att slentrianmässigt skrolla igenom diverse sociala medier? I så fall är det möjligt att du, innan du ens lämnat sängen, har sett fler bilder och animationer än människor några generationer tillbaka gjorde under ett helt liv.

Mycket talar för att bildsamhället är här för att stanna – och förmågan att tolka bilder är viktigare än någonsin tidigare.

Seminarier inom temat


Illustrationer ur Isabelle Arsenaults Colettes fågel

Bildberättande och konsten att läsa bilder
Sara Lundberg, Stina Wirsén, Kalle Boman, Tarja Karlsson Häikiö

Internationell bilderbokskonst på hög nivå
Isabelle Arsenault, Fumi Koike

Filmkunnighet i en digital era
Linda Sternö, Pia-Marie Wehrling, Ruben Östlund

Nordiska bildvärldar
Áslaug Jónsdóttir, Alex Howes, Linda Bondestam, Johan Egerkrans

Besluten bakom bilderna
Cecilia Torudd, Sara Lundberg, Magnus Bard

Konsten att berätta i bild
Jockum Nordström

Satir – konsten att hantera gränsen
Robert Nyberg, Kent Wisti, Elin Lucassi, Liv Strömquist

Missa inte Läsrörelsens temascen

Bildberättande och konsten att läsa bilder är Läsrörelsens scen kopplad till årets bildtema. Här undersöks hur man läser och tolkar bilder – både historiskt och i nutid. Plats: A-hallen.

Meg – Mediedagarna i Göteborg – är Sveriges viktigaste mötesplats för mediefrågor, och för utforskandet av skärningspunkten mellan media, marknad, akademi och politik. 2018 integreras Meg i Bokmässan och får ett eget område i F-hallen på plan 2. Bokmässans biljetter gäller som inträde.

Meg är ett forum där entreprenörer, journalister, kommunikatörer och mediechefer möter politiker och digitala framtidsspanare i transformerande diskussioner om publicistiska frågor, demokrati, ny forskning, teknologi och affärsmodeller i samtidens och framtidens medielandskap. Ett exklusivt, tvådagars seminariespår där besökaren får möjlighet att både utmanas och inspireras, och två tillhörande scener med fullspäckade program.

2017 arrangerades Meg för sjätte gången på Svenska Mässan i Göteborg och hölls för första gången i anslutning till Bokmässan. 2018 återvänder Meg som ett helintegrerat spår och blir Bokmässans självklara forum för mediefrågor. Meg pågår 27-28 september och är beläget på plan 2, i F-hallen. Meg blir en bärande stomme i årets fokus på mediefrågor, och kommer att omfatta både ett 15-tal seminarier och scenprogram på de två scenerna Grävscenen och Mediescenen.

Här kan du ta del av fördjupande samtal kring publicistiskt ansvar, medieetik, trovärdighet och transparens, som är av största vikt i en tid av misstro. Valrörelsen, #metoo, propaganda, digitala vanor, storytelling och undersökande journalistik är några av frågorna som kommer att diskuteras. Den röda tråden är makt och demokrati i det förändrade medielandskapet. Partner för årets fokus på mediefrågor är Föreningen Grävande Journalister.

Årets Meg bjuder på diskussioner relevanta ur både bransch- och konsumentperspektiv, men också för dig som arbetar inom skola och bibliotek. Kom och samtala! Bokmässans seminariekort gäller.

Läs mer om Meg – Sveriges viktigaste mötesplats för mediefrågor.

Boka in dig på Crimetimes kringaktiviteter!

Kom ännu närmare författarna på Crimetime Göteborg.

Läs mer och boka här

Crimetime Göteborg – Sveriges största deckarfestival

Välkommen till ett helt nytt område på Bokmässan, vikt för dig som älskar spänningslitteratur! På Crimetime Göteborg kan besökarna förkovra sig i ett stort utbud av crime-litteratur, träffa sina favoritförfattare i intima möten och delta i en rad kringaktiviteter utanför mässan.

2018 flyttar Crimetime in på Bokmässan. Nu kan du som älskar crime få en ännu större djupdykning i den litteratur du älskar – och samtidigt ta del av resten av den bokfrossa som är Bokmässan! Crimetime Göteborg pågår under Bokmässans lördag och söndag, 29-30 september 2018, på Svenska Mässan i Göteborg.

Läs hela programmet här

Boka in dig på Crimetimes kringaktiviteter!
Kom ännu närmare författarna på Crimetime Göteborg! Njut av afternoon tea och en intim författarmiddag. För att delta krävs Crimetimepass.

Läs mer och boka här

Den 29 september delas Crimetimes deckarpriser ut i fem olika kategorier. Nu kan du rösta i kategorierna Årets deckardebut och Årets barndeckare, samt nominera din favorit till Årets deckarförfattare – Läsarnas pris.

Läs mer om de nominerade och rösta här

För att få tillgång till Crimetime Göteborgs program och kringaktiviteter behövs ett Crimetimepass.
Pris: 600 kr. Då ingår entré till Bokmässan lördag och söndag, tillgång till Crimetimes lördagsseminarier (på söndagen är alla seminarier gratis) samt möjlighet att boka in sig på Crimetime Göteborgs kringaktiviteter.

Köp Crimetimepasset

Nyheter kring programmet på Crimetime Göteborg och dess kringaktiviteter presenteras löpande. Anmäl dig till Bokmässans nyhetsbrev för att inte missa något!

 

Nyheter

Boka in dig på Crimetimes kringaktiviteter!

Rösta på din favorit till Crimetime Specsavers Award

Det fullständiga programmet till Crimetime Göteborg 2018

Donna Leon och Jørn Lier Horst till Crimetime Göteborg

Tre nya namn till Crimetime

Jessica Fellowes kommer till Crimetime Göteborg

Crimetime flyttar in på Bokmässan

 

Crimetime Göteborg är ett samarbete mellan Bokmässan och Bonnierförlagen, som tar avstamp i en gemensam vilja att skapa Sveriges största mötesplats för författare och läsare som älskar spänningslitteratur. Festivalen startade 2015 och arrangerades då på Gotland. I anslutning till deckarfestivalen har priset Crimetime Specsavers Award instiftats. Priset kommer fortsättningsvis att delas ut i anslutning till Crimetime Göteborg och Specsavers står kvar som samarbetspartner. Priset delas ut i fem kategorier: Årets deckardebut, Årets barndeckare, Årets deckarförfattare – Läsarnas pris, Hederspriset och Nordic Noir Thriller of the Year.