Flandern och Nederländerna hedersgäster på Bokmässan 2027

4 April / 2024

PAUL HERMANS, FRIDA EDMAN, ROMJKE DE BILDT, FOTO: GERT MOTHES

Bokmässan presenterar idag ännu en internationell satsning – Flandern och Nederländerna sätts i fokus som hedersgäster och tema på Bokmässan 2027. Samarbetsavtalet signerades av Frida Edman i samband med Leipzig Buchmesse. Det är det andra internationella samarbetet som Bokmässan presenterar på kort tid.

Flandern och Nederländerna är nära förbundna både språkligt och kulturellt, där det nederländska språket utgör en central del av deras gemensamma arv. Detta har främjat en utveckling i nära samspel, vilket gör det naturligt att välkomna dem tillsammans till Bokmässan.

– I en tid av global osäkerhet blir det extra viktigt att etablera starka kulturella samarbeten för att främja gemenskap, förståelse, perspektiv och mångfald. Vårt samarbete med Flandern och Nederländerna firar inte bara de rika förbindelserna regionerna emellan, utan smälter också samman med Göteborgs och Sveriges historia på ett väldigt speciellt sätt, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan i Göteborg.

Göteborg hade ursprungligen tre officiella språk: svenska, tyska och nederländska. Staden byggdes bokstavligen av holländare, vilket har lämnat ett bestående avtryck på dess infrastruktur och arkitektur. Holländarnas expertis inom stadsplanering och ingenjörskonst bidrog till konstruktionen av Göteborgs nätverk av kanaler, broar och hamnanläggningar.

Idag delar både Flandern, Nederländerna och Göteborg de klimatutmaningar som stigande vattennivåer medför. Denna gemensamma fråga understryker vikten av samarbete och kunskapsutbyte för att utveckla effektiva lösningar för hållbar stadsutveckling och klimatanpassning. Men framför allt ska samarbetet öka synligheten för litteratur från Flandern och Nederländerna i Sverige, och vice versa.

Läs hela pressmeddelandet här.

 

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här