Turhan Günay och Evrensel mottagare av IPA Prix Voltaire 2017


Turhan Günay.

Den turkiska förläggaren Turhan Günay och bokförlaget Evrensel har tilldelats årets IPA Prix Voltaire. Priset kommer att delas ut på Bokmässan den 29 september.

Turhan Günay är litteraturkritiker, journalist och sedan 30 år tillbaka förläggare på Cumhuryiet, som ger ut den turkiska dagstidningen med samma namn. Fram till nyligen stod han, tillsammans med 16 kollegor, åtalad för terroristbrott kopplat till tidningens utgivning. Efter att ha tillbringat nio månader i fängelse, släpptes Günay den 28 juli.

Turhan Günay kommer att delta i ett seminarium på Bokmässan om yttrandefriheten och utvecklingen i Turkiet, där även Elisabeth Åsbrink, ordförande Svenska PEN, deltar. Kristenn Einarsson, ordförande för IPA:s Freedom to Publish Commitee, leder samtalet.

Turhan Günay delar priset med det turkiska förlaget Evrensel, som ger ut böcker på turkiska, kurdiska, armeniska, arabiska och assyriska. Förlaget stängdes ner av den turkiska regimen i oktober 2016.

Det är för första gången någonsin som IPA Prix Voltaire delas mellan två mottagare, och det med anledning av utvecklingen i Turkiet där regimen allt mer tystar kritiska röster inom media, akademi och kulturliv.
– Båda är mycket välförtjänta mottagare av priset, då de representerar starka motröster i ett land där myndigheterna uppenbarligen inte skyr några medel för att tysta dem, säger IPA:s ordförande Kristenn Einarsson.

IPA Prix Voltaire tilldelas en person eller en organisation som har gjort ett betydande bidrag till försvaret och främjandet av yttrande- och tryckfriheten i världen. Det instiftades 2006 under namnet Freedom to Publish Prize, och bytte förra året namn till Prix Voltaire som en hyllning till den franska författaren och filosofens kamp för tolerans och yttrandefrihet.
Bland tidigare vinnare finns ävend en vitryske förläggaren Ihar Lohvinau (2014) och den ryska journalisten Anna Politkovskaja (2007).

IPA Prix Voltaire delas ut med stöd av en rad svenska och internationella förlag: Albert Bonniers Förlag, Natur & Kultur, Norstedts och Storytel (Sverige), Random House, Holtzbrinck, Bonnier och Börsenverein des Deutschen Buchhandels (Tyskland), Aschehoug, Cappelen Damm, Gyldendal (Norge), Associazione Italiana Editori (Italien), Les Editions du Seuil (Frankrike) och Librius (Belgien).

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här