Alkoholvanor, visselblåsare och elektrisk plast

8 July / 2016

Lo¦êr16.30Hammarberg_Anders_Romberg_Karin_0_ kopiaSTOR

Elektrisk plast – finns det? Vilka är det som röstar i val? Hur förändras minnet med åren? På Forskartorget ställs många tänkvärda frågor – och ges många intressanta svar.

För den som vill lägga örat mot marken och höra senaste nytt från forskningsfronten är Forskartorget på Bokmässan en given plats. Här samlas akademiker från Sveriges universitet och högskolor och delar med sig av de senaste rönen inom en rad olika forskningsfält.

Bland annat får vi veta hur hälsan påverkas av att bli befordrad på jobbet, hur svenskars alkoholvanor har förändrats, vilken roll historiker spelar i försoningsprocesser, hur antiken har skildrats i olika tider. Och mycket, mycket annat.

– En nyhet för i år är vår filosofilounge som ligger vid sidan om scenen. Där kommer det framför allt att föras samtal om filosofi och språk. Sveriges Radios program Filosofiska rummet spelar bland annat in en debatt mellan Torbjörn Tännsjö, Stockholms universitet och Hans Ruin, Södertörns högskola, berättar Mona Holmfors, programansvarig för Forskartorget.

På fredag kl 09.40 lär det också hetta till på Forskartorget. Då berättar Oscar Simonsson, läkare på Karolinska Institutet, vilket pris man får betala som visselblåsare. Han är en av de fyra läkare som avslöjade kirurgen Paolo Macchiarinis omtalade experiment med plaststrupar.

Hela programmet på Forskartorget

Foto: Karin Romberg och Anders Hammarberg talar om alkoholvanor lördag 24 september kl 16.30.

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här