Biblioteks & berättarscenen slår rekord

13 June / 2016

Pija Lindenbaum berättar om sin senaste bok Pudlar och Pommes på Biblioteks & berättarscenen, fredag 14.45. Foto: Ulrica Zwenger

Det börjar med en hyllning till tryckfriheten och avslutas med en poesikavalkad de luxe. Och däremellan bläckäktenskap, mångspråk och många, många författare. Årets program på Biblioteks & berättarscenen är rekordstort.

När Kultur i Väst – som arbetar med att stärka och utveckla kulturen i Västra Götalandsregionen – arrangerar Biblioteks & berättarscenen står biblioteksfrågor, barn- och ungdomslitteratur, integration och mycket annat på programmet.

– Nästan hälften av våra programpunkter har koppling till barn- och ungdomslitteratur, vilket jag tycker är extra glädjande, säger Gunnar Südow, litteraturkonsulent på Kultur i Väst och programansvarig.
Författare som gästar scenen och som skriver för en yngre läsekrets är till exempel Pija Lindenbaum, Sara Lövestam, brittiske Jonathan Stroud och norske Stian Hole.

Men först ut i programmet (torsdag 10.00-10.40) är en hyllning till den svenska tryckfrihetsförordningen som fyller 250 år signerad kulturjournalisten och författaren Ulrika Knutson.

Bibliotek som söker nya vägar
De svenska bibliotekens betydelse för nyanlända är ett ämne som får mycket utrymme i programmet. Bland annat berättar bibliotekarier från Gävle hur stadens gymnasier samarbetar med biblioteketen för att ge nyanlända elever tillgång till litteratur på sitt modersmål. Och Elisabet Risberg från Internationella biblioteket i Stockholm ger en bakgrund till utvecklingen på den arabiska barnboksmarknaden.

– Mycket har hänt i bibliotekens arbete med nyanlända bara det senaste året. Så det finns mycket att visa upp, säger Gunnar Südow.

Förenade i bläck
För alla som inte vet vad ett bläckäktenskap är rekommenderas att lägga in tiden lördag 14.00-14.40 i mässchemat. Då ger författarna Elin Boardy och Jessica Schiefauer en inblick i historiska litterära samarbeten – det som på engelska kallas ”ink marriages” – till exempel den svenska Fogelstadgruppen och engelska Bloomsburygruppen. Och så berättar de två författarna om sitt eget bläckäktenskap.

Avslutningsvis (söndag 15.40-16.00) bjuder Biblioteks & berättarscenen på en riktig poesikavalkad med lyrikexperterna Daniel Möller och Niklas Schiöler, som berättar om sin väldiga antologi Svensk poesi, som omfattar närmare 200 poeter och 650 dikter.

– Vi har faktiskt ett nytt rekord i antalet programpunkter på scenen: 92 stycken. Vi är väldigt nöjda med programmet och hoppas att många besökare kommer att hitta dit, säger Gunnar Südow.

Hela programmet på Biblioteks & berättarscenen

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här