Välkomna till Bokmässan 2017!

Varmt välkomna till den 33:e upplagan av Bokmässan! Här hittar ni några tips bland alla hundratals programpunkter som hålls denna inledande dag på Nordens största kulturhändelse.

Likvärdiga förutsättningar för barns och ungas läsning

Läsningen ger oss möjligheter att erövra ett rikt språk som är en förutsättning för att kunna navigera i en komplex värld. Med Katti Hoflin, ordförande i Regeringens läsdelegation.

Biblioteks & berättarscenen 10:00

De saligas ängder

I PC Jersilds nya roman Tivoli har kinesiska investerare förvandlat Gröna Lund till ett exklusivt seniorboende med karaoke, bingo och andra nöjen. Dessutom ingår en livförsäkring med 100 års garanti.

Se Människan 10:30

Research och skrivande

Journalisten och författaren Eva F Dahlgrens tematiska trilogi om människors värde har krävt år av noggrann research. Här berättar hon hur du samlar fakta, kombinerar intuition med konstruktion och förvandlar ditt material till en bok som får läsaren att reflektera själv.

Café Skriva 11:00

Invigning av Mångspråkstorgets scen

Mångspråkstorgets scen invigs med tillbörlig pompa och ståt! På scenen bla Bodour Al Qasimi, vd och grundare av barnboksförlaget Kalimat i Förenade Arabemiraten och grundare av landets förläggarförening, och Anette Eliasson, chef Göteborgs stadsbibliotek.

Uppläsningar med med Doostdar, Andersson, Bergström & Bergdahl

En mångsidig poesiuppläsning med Naeimeh Doostdar, Olivia Bergdahl, Dennis Bergström och Claes Andersson.

Rum för Poesi och Översättning 13:00

Äntligen programmering på schemat!

Programmering införs nu i flera olika grundskoleämnen. Elevernas källkritiska förmåga skall stärkas liksom problemlösningsförmåga och kreativt skapande med digital teknik. Lyssna på Daniel Barker, prisbelönt gymnasielärare och läromedelsutvecklare tillsammans med Anders Brick, kundansvarig och digital strateg.

Storstilad comeback till skönlitteraturen

Arundhati Roy är ett fenomen i den litterära världen. Hon slog igenom med romanen De Små Tingens Gud 1997 och var den första författaren från Indien som tilldelades det prestigefyllda Bookerpriset. Exakt tjugo år efter det stora publika genombrottet kommer plötsligt en ny roman, Den yttersta lyckans ministerium.

Arbetsmarknadens behov av humaniora

I en nyutkommen rapport har tankesmedjan Humtank kartlagt arbetsmarknadens behov av humanistiska kunskaper. Här diskuteras resultatet. Medverkande: Jesper Olsson, bitr. professor, avd. för språk och litteratur, Linköpings universitet och David Thurfjell, professor i religionsvetenskap, Södertörns högskola.

Forskartorgets Scen 14:45

Möt Sveriges nästa läsambassadör!

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke presenterar Sveriges nya läsambassadör. Moderator Yukiko Duke.

Ung Scen 15:00

Min väg - en personlig berättelse om bildning

Vi är många som har erfarenhet av att ha läst en text, mött en människa, lärt oss något nytt eller gjort en erfarenhet som vidgat vår kunskapshorisont och förändrat oss. Gjort världen och livet lite större. Författaren Åsa Moberg läser en specialskriven text om sin personliga upplevelse av bildning.

Om:Bildning 15:00

100 år sedan Lenins resa genom Sverige

I Lenins resa skildrar Catherine Merridale upptakten till ryska revolutionen genom att berätta om Lenins tågfärd mitt under brinnande världskrig.

Grytor med tillbehör

En gryta behöver inte vara ett långkok, ej heller en kalops! Monika Ahlberg bjuder på vegogrytor, fågelgrytor och köttgrytor som lagas i en handvändning.

Hur får man till en läsvärd historisk roman?

Kristina Sjögren, Elisabeth Östnäs och Elin Boardy diskuterar research, teknik och vad den historiska romanen kan ge som inte faktaboken kan.

Litteraturscenen 16:30

Det goda gröna

Karoline Jönsson har skrivit Det goda gröna. I den här boken kombinerar Karoline Jönsson sina två hjärtefrågor; växtbaserad mat och hemodling.