Beskrivning
I ett förändrat klimat med minskad biologisk mångfald är kvinnors livsmedelsproduktion och företagande viktigare än någonsin.
I låginkomstländer är det främst småskaligt jordbruk som producerar maten som mättar befolkningen. Det är i stor utsträckning kvinnor som står för både odling och matlagning. Kvinnors roll i jordbruk och i hushåll har till viss del uppmärksammats, men kvinnor stannar oftare än män kvar i en informell ekonomi där förändringar sker långsamt. De saknar ofta tillgång till resurser som land, frön, teknik och kunskap samt till finansiella tjänster, såsom banklån.
Klimatförändringar och nya konsumtionsmönster ökar kraven på kunskap om frökunskap, växtförutsättningar och marknadstillgång. Utan denna kunskap blir det svårt att öka produktivitet, ekonomisk tillväxt och minska fattigdomen liksom hunger och undernäring.
Vi lyfter några av Sidas finansierade projekt som synliggör och värderar kvinnors obetalda bidrag till en tryggad livsmedelsförsörjning och möjliggör kvinnor att utveckla och investera i livsmedelsproduktion och egenföretagande på schysta villkor.
Medverkande: Lorah Njagi Holmstedt (IBP), Sofia Orrebrink (Sida), Viktoria Åman (Universeum)
Samtalsledare: Amela Fific, utbildare.
Välkomna!
Biljett: Ingår i entrébiljetten.