Crimetime Award 2021 – Röstningen är nu avslutad

Sveriges största deckarfestival Crimetime delar för sjunde året i rad ut det stora deckarpriset Crimetime Award, och avrundar i år Crimetime by night den 25 september kl 18.30-20.30. Prisutdelningen leds av Josefine Sundström och Rebecka Edgren Aldén och priset delas ut i fyra kategorier: Här presenteras de nominerade i kategorierna ”Årets deckardebut” och ”Årets barndeckare”.

De fem nominerade till Årets deckardebut är:

Årets deckardebut delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren.  Författarens bok ska ha utkommit under det senaste Crimetime-året. Vinnaren utses av en jury och dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

1. LINDA STÅHL för Syndaren ska vakna

På en flytande och välskriven prosa drar författaren in oss från start i en välkomponerad deckargåta om ett angeläget ämne och med ett intressant persongalleri som bäddat för fler böcker i serien. En mycket stabil debut som är både nyskapande och normbrytande, och av reaktionerna på boken att döma är vi oerhört glada över att få fortsätta följa deckarsveriges första icke-binära polischef Reub Thelander.
(Norstedts)

2. KLAS EKMAN för De kapabla

Precis som Max von Sydow gjorde upp i ett parti schack med döden i Bergmans kultfilm spelar huvudkaraktärerna i den här debuten domino med ödet. Ett högst mänskligt felsteg blir den utlösande faktorn som gör att det ena leder till det andra, och snart är de snärjda i ett nät av lögner och intriger där bara den starkaste kan vinna. Diskbänksrealism kombineras med humor i ett thrillerformat vi knappt trodde var möjligt, men som här genomförs med bravur.
(Bookmark förlag)

3. ANNA BREITHOLTZ MONSÉN för Stranden

En trendkänslig kombination av spänning och feelgood som skickligt binder ihop nutid med 80-tal. Detta är en debut med klös och charm, samt en väl avvägd blandning av drama och underhållning. Vi gillar de färgstarka karaktärerna och ser fram emot att följa dem i den serie vi känner oss övertygade om att författaren lagt en stabil grund för med den här boken.
(Bokfabriken)

4. KARIN WIK för Skolan

På tät, stämningsfull prosa som vibrerar av absolut närvaro tar författaren med oss in i internatskolans slutna värld. Bland mörk granskog och stränga hierarkier utspelas ett slags locked room-mysterium som också har drag av coming of age och motvillig hemvändarskildring. Förutom berättelsens driv och nerv fastnar vi för den opålitliga berättaren och skildringen av ungdomstrauman och tystnadskultur. En osedvanligt stilsäker debut som ger mersmak.
(Forum)

5. LEIF APPELGREN för Ingen ond man

Initierat och oerhört aktuellt om gängkriminalitet, droger, förövare och brottsoffer – och inte minst de ofta bortglömda anhöriga. Att författaren kan den här världen förhöjer både trovärdigheten och läsvärdet. Välkomponerad och skickligt skriven historia som inte utgår från "vem gjorde det", utan mer "varför blev det så här?". En debut som ställer de viktiga frågorna, om gott och ont, där svaren är allt annat än svartvita.
(Lind & Co)

De fem nominerade till Årets barndeckare är:

Årets barndeckare delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Författarens bok ska ha utkommit under året som gått sedan förra Crimetime. Vinnaren utses av en jury och dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

1. JOHAN RUNDBERG för serien Månvind & Hoff med böckerna Nattkorpen och Tjuvdrottningen

En välskriven och målande Sherlock Holmes-historia om de mest utsatta i det fattigaste och smutsigaste Stockholm på 1800-talet. Entré för en ny hjältinna att älska – den föräldralösa barnhemsflickan med ett skarpt sinne för detaljer och en ovanligt stark överlevnadsinstinkt. Engagerande sträckläsning på högsta nivå som väcker intresset för en svunnen tid. Vi längtar efter fler äventyr med Mika Månvind och polisen Hoff.
(Natur & Kultur)

2. TOBIAS SÖDERLUND & STEF GAINES för serien Spökhunden Buster med böckerna Mysteriet på kyrkogården och Docksamlarens hus

Nervpirrande spökhistorier som är fint sammanvävda med en gripande och inkännande skildring av att ha ett syskon som är svårt sjuk. Vi drar inte bara efter andan av spänningen utan berörs även till tårar av den ömt skildrade syskonrelationen. Författaren visar med sina historier att han förstår sig på både barn och spökerier. Välskrivet, empatiskt och läskigt.
(Rabén & Sjögren)

3. ANJA GATU & ANNA NILSSON för serien Kattspionerna på Rosengård med boken Man lever bara nio gånger

Spänning, farlighet, klurighet och mycket humor för de lite yngre läsarna. Med en flyhänt penna och rika illustrationer dras vi snabbt in i historien. Här finns också en fin skildring av hur det känns att vara nyinflyttad. En väl målad miljö och roliga karaktärer, eller ska vi säga kattaktärer? För vi älskar att hänga på kattspionernas högkvarter i Rosengård.
(B Wahlströms)

4. MARTIN OLCZAK & ANNA SANDLER för serien Legenden om Jack med boken Troll i järngruvan

En välskriven historia med träffsäkra illustrationer som tillsammans bildar en stor läsupplevelse för barn i alla åldrar. Här får vi inte bara möta olika väsen från nordisk folktro, utan även färdas genom hela Sverige, från Göteborg till Lappland. En magisk och mystisk resa har kommit till sitt slut, men vi längtar efter fler berättelser om den trolldomskunnige Jack och hans syster.
(Rabén & Sjögren)

5. MARTIN JERN för serien Spökjägare med boken Aldrig i livet

Olidligt spännande och otäckt, men även berörande och full av humor. Det här är en modern saga berättad i ett rappt tempo som utgår från barnens verklighet i dag, med utanförskap, sociala medier, vänskap och såriga familjerelationer. Vi älskar historien om spökjägaren som är rädd för spöken.
(Lilla Piratförlaget)