Vår Stad – högstadielever ställer ut berättelsen om sin stad

Välkomna till Vår Stad på Bokmässan 2023

Nu är intresseanmälan öppen för att delta i Göteborgs största fotoprojekt för niondeklassare – och en inbjudan att gå gratis med din klass på Bokmässan i september.

Bokmässan i Göteborg, Hasselbladstiftelsen och Familjebostäder bjuder in dig som lärare och dina blivande niondeklassare att delta i ”Vår stad”, ett foto- och textprojekt där högstadieelever tar plats som medskapare av den kollektiva berättelsen om sin stad. Bilderna och texterna ställs ut under Bokmässan, 28 september-1 oktober, och eleverna bjuds in att se sin utställning på mässan fredag 29 september och ta del av Bokmässans utbud.

Målet är en utställning som ger plats åt ungas bild av staden, och skapar en tidskapsel som markerar Göteborgs jubileumsår, men framför allt väcker frågeställningar i nuet. Vems är staden? Vad är viktigt för den som går i nionde klass 2023? Vilka sociala, politiska, konstnärliga frågor väcks?

Vår Stad på Bokmässan 2023 inleds med en specialframtagen programpunkt som inspirerar till läsning och fortsatt skapande. Därefter har din klass möjlighet att utforska hela utbudet på Bokmässans mässgolv, som samlar författare, forskare och expertis från hela världen runt litteraturen och samtidens mest aktuella ämnen. Läs mer på bokmassan.se

Projektet är framtaget med läroplanens tankar om ”framställning av berättande, informativa och samhällsorienterande bilder om frågor som är angelägna för eleverna” och ”skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar” för bild och svenska i minne. Vi tror att Vår stad kan skapa tillfällen till samarbete över ämnesgränserna, fördjupa diskussioner, och lyfta viktiga perspektiv från morgondagens vuxna i klassrummet, och på Bokmässan.

TILL ANMÄLAN

Intresseanmälan är öppen fram till och med 26 maj.

Vanliga frågor 

Hur deltar vi?

För att delta, bidrar varje elev med en digital bild (stående format) och en kort text (från en mening till max ¼ A4) som beskriver Göteborg från just den elevens perspektiv, och fortsätter meningen ”Min stad är…:”

Vad ingår?

Fri entrébiljett som ger tillträde till Bokmässan för alla deltagande elever och deras lärare under en hel dag. Resa, kost och logi ingår ej.

Var finns Bokmässan?

Bokmässan hålls på Svenska Mässan Gothia Towers, 12 minuters buss- eller spårvagnsresa alternativt bara 20 minuters promenad från Göteborgs Centralstation. Som mässhall gör vi det också enkelt att till exempel nå oss med abonnerad buss.

Vem kan göra en intresseanmälan?

Alla lärare inom Göteborgs stad kan anmäla en klass som kommer gå i nian i höst.

Vad händer om antal elever i min klass ändras vid terminsstart?

Ingen fara: det finns tillfälle att justera exakt antal anmälda elever efter sommaren.

Får jag som lärare gå?

Javisst, inkludera lärare och assistenter som behövs för att elevernas deltagande i din intresseanmälan.

Varför anmäla sig?

För att det är en fantastisk möjlighet för klassen att få en heldag på Bokmässan, Skandinaviens största kulturevenemang – en bokfest som lockar till läsning och tillfälle att fördjupa och berika terminens undervisning och diskussioner.

Vart kan jag vända mig om jag har fler frågor?

Maila oss på [email protected] Skriv ”Vår Stad” i ämnesraden.

TILL ANMÄLAN