Teman Bokmässan 2022

Årets teman är Sydafrika, Klimatkrisen, Crimetime och Röster från Ukraina

Bokmässan 2022, den 38:e i ordningen, blir en storslagen återkomst på Svenska Mässan i Göteborg. Nu kan du ta del igen av alla seminarier, scen- och montersamtal samt den stora utställningen med montrar och boksigneringar. Äntligen får vi mötas på mässgolvet igen!

I år ligger ett särskilt fokus på Sydafrika, Klimatkrisen och Crimetime – samt på Röster från Ukraina, som den 23 mars presenterades som ett extrainsatt tema.

Sydafrika skulle varit hedersgäst och temaland på Bokmässan redan 2020, men på grund av pandemin pausades satsningen. Men, med reservation för pandemiutvecklingen, är det nu äntligen dags för Sveriges bokälskare att få bekanta sig med detta mångfacetterade land, som har inte mindre än elva officiella språk. Sydafrikas litteratur och aktuella samhällsfrågor ska speglas i seminarier, samtal, på mässgolvet och i poetiska framträdanden. Formellt är det National Library of South Africa och Sydafrikas kulturdepartement, The Department of Sport, Arts and Culture, som är partner till Bokmässan när Sydafrika blir hedersgäst. Programmet kommer också att byggas tillsammans med en rad organisationer från civilsamhället, däribland Globala Torget och Svenska Kyrkan.

Sedan tidigare har Bokmässan presenterat Klimatkrisen som ett av årets teman, där ett brännande program planeras som innefattar både seminarier och en Klimatscen. Temat Klimatkrisen presenteras i samarbete med Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet och Tankesmedjan Global Utmaning, med medel från Formas.

Dessutom blir Crimetime ett tredje tema på Bokmässan 2022. Sveriges största deckarfestival, som är en del av Bokmässan sedan 2018, växlar upp och kommer att sätta extra stor prägel på årets mässupplevelse. Programmet förlängs med en extra dag, fredag, och flera spännande inslag på plats. Crimetimetemat presenteras i samarbete med huvudpartnern BookBeat.

Röster från Ukraina presenterades den 23 mars som ett extrainsatt tema. Bokmässan har tagit initiativ till temat för att ge särskilt utrymme åt ukrainska författare och berättelser i denna svåra tid. Temat kommer att göras i samarbete med Ukrainas ambassad, Svenska PEN, Globala Torget, Svenska kyrkan och flera bokförlag och andra aktörer. Temat, som är under utformning, kommer att bestå av flera delar. Fler detaljer presenteras längre fram.