Digital kultur – Tema på Bokmässan 2020

Människor har alltid delat berättelser med varandra i olika former. För nöjes skull, för att träna sitt logiska, strategiska och empatiska tänkande, för att utveckla sin unika, gränslösa fantasi. Den fantasi som gett oss fantastiska innovationer och en teknologisk utveckling från flintyxor, labyrinter och brädspel, till datorer, digitala världar och digitalt berättande.

Kunskaper och berättelser lever vidare generation efter generation, artefakter såsom tärningar, målningar och flintyxor finns över hela världen och visar mänsklighetens gemenskap och kultur. Spel är en av människans äldsta konst och kulturformer, äldre än både böcker och film, en form som genom de digitala verktyg människan utvecklat över tid har växt och växt, och nu är en av våra största industrier, både som konst och som sport.

Inga kulturformer utesluter varandra utan kan istället väcka fler intressen och ge en djupare upplevelse av olika berättandevärldar, där den som upplever själv väljer vilket format som passar just den och just då. Nya former av interaktion, samverkan och uttryckssätt utvecklar människans hjärna, såsom Go-spelaren som tävlade med AI systemet AlphaGo uttryckte det: jag, Lee Se-dol, förlorade, men inte mänskligheten.

När vi har flera format att välja mellan blir fler människor inkluderade i olika berättelser och nöjesformer, digital kultur är gränslös och inkluderar alla oavsett ålder och kroppsfunktion, vi kan läsa utan ögon och spela fotboll utan fötter.

Under fyra dagar bjuder vi in till samtal om digital kultur, vi talar om spel, esport, lärande, diversitet och inkludering. Programmet har delar som riktar sig till lärare, föräldrar och allmänhet. Vi bjuder in politiker, forskare, lärare, spelutvecklare och spelare till talkshowstudion i Göteborg.

Samarbetspartners i temat är Dreamhack, Göteborg & Co, Lin Education, Majblomman och Storytel.

Programsamordnare är Rainy Lab och Playcentric Studios.
Programmet spelas in i Göteborg, som har ett stort esport och gaming community samt ett rikt kulturliv.

Mer om Digital kultur >>

 

Presentation av temapartners

Barnrättsorganisationen Majblomman
Läs intervjun med generalsekreterare Tove Lindahl Greve här >>