Scener och områden 2019

Vill du fördjupa dig i psykologi, serier eller deckare? På Bokmässan samlas flera utställare inom ett område med ett gemensamt tema och/eller ett scenprogram.

Barnsalongen

Barnsalongen – för de yngsta besökarna.

Under Bokmässans lördag och söndag fylls Barnområdet av samtal, högläsning, teckning, teater och workshops med flera av Sveriges bästa barnboksförfattare, illustratörer och berättare.

Vuxna endast tillåtna i barns sällskap. Arrangeras i samarbete med Svenska Barnboksakademin.

Biblioteks & berättarscenen

Kultur i Västs scen för bibliotek och berättande. Ett fullspäckat fyradagars program där torsdag och fredag ägnas åt biblioteksfrågor och biblioteksutveckling ur flera olika perspektiv. På lördag och söndag står mötet med berättelsen, litteraturen, författarna och samtalen i fokus.

Café Skriva

Mötesplatsen för dig som vill utveckla ditt skrivande, lära dig mer om hantverket och inspireras av Sveriges främsta författare. Du får tips på hur du skriver poesi, deckare, skräck och flera andra genrer.
Arrangör: Tidningen Skriva.

Crimetime

Crimetime Göteborg på Bokmässan är Sveriges största mötesplats för författare och läsare som älskar spänningslitteratur. Här kan du som är spänningstörstande frossa i crimelitteratur, träffa dina favoritförfattare och ta del av laddade seminarier och program på två scener, Häktet och Kåken. Crimetime Göteborg är ett särskilt område på Bokmässan under lördagen och söndagen. Det blir två spänningsfyllda och nervkittlande dagar!

De Litterära Sällskapens Scen

Bokmässans klassikerhörna där du lär känna nya sidor av klassiska svenska författare.

Fantastikgränd

I en hel gränd vid SF-bokhandeln finns fantastikutgivarna samlade. Här lyfts fantasy, science fiction och kulturen kring dessa genrer. Där hittar du också Fantastikscenen i Sveroks regi, en scen för böcker, spel och kultur med författare, illustratörer, utövare, eldsjälar, bibliotekarier, lärare och forskare. Nya fantastiska världar och fantastiken i vår egen värld utforskas. Ett späckat program under alla mässans dagar utlovas!

Forskartorget

I samarbete med universitet, högskolor, stiftelser, myndigheter, organisationer och bokförlag presenterar Forskartorget det populärvetenskapliga programmet på Bokmässan.

Globala Torget

Globala Torget (f d Internationella torget) utgörs av 40 organisationer som arbetar med globala utvecklingsfrågor och mänskliga rättigheter. Här finns också en scen med program under hela mässan. Scenprogrammet sätter fokus på framtidens globala utmaningar.

Grön scen

På Grön scen – Trädgård, Odling & Omställning kan du höra flera av Sveriges mest passionerade odlare, trädgårdsmästare och samhällsdebattörer inom de gröna frågorna. Kom och var med och förändra världen bit för bit!

Ledarskapsscenen

Ledarskapsscenen erbjuder ett brett spektrum av böcker och personer inom management, coachning, entreprenörskap, digitala strategier, artificiell intelligens, social kompetens, beteendeekonomi och existentiella erfarenheter. Ann Pålsson guidar dig genom hela torsdagen och fredagen med hjälp av bland andra samarbetspartnern Dagens Industri.

Litteraturscenen

Kom närmare författarna! Uppläsningar och intervjuer med aktuella författare.
Arrangör: Sveriges Författarförbund

Lärarscenen

Lärarscenen är scenen som ger lärare och ledare inspiration att utveckla svensk skola. Här sjuder det av nytänkande och dynamik. På Lärarscenen möter du högaktuella personer som utmanar dina tankar och ger uppslag till din egen utveckling i din yrkesroll och som människa.
Arrangör: Lärarnas Riksförbund

Mat & Livsstil

Bokmässans oas för inspiration, matlagning, hälsa och fritid. Här kan du både uppleva Sveriges främsta kockar in action och låta dig inspireras av samtal kring kroppsligt och själsligt välmående.

Mediescenen

Mediescenen på torsdag och fredag har fokus på mediefrågor. På Mediescenen delar en rad olika medieaktörer med sig av sina kunskaper, erfarenheter och strategier. Uppdatera din omvärldsbevakning genom att ta del av högaktuella branschfrågor, men också viktiga frågor intressanta ur konsumentperspektiv. Kom och samtala!

Pedagogikscenen

Pedagogikscenen är mötesplatsen för författarsamtal om pedagogik och utbildning i skola och förskola, med en aktuell bok i fokus. Pedagogikscenen är ett samarbete mellan Lärarförbundet, Natur & Kultur och Lärarförlaget.

Psykologiscenen

Scenen med fokus på psykologi och psykisk hälsa. Här hittar du till exempel nya böcker och forskning inom psykologi-området och psykologer som intervjuar författare om deras romanfigurer.

Rights Centre

På Rights Centre träffas förlag och agenter från hela Europa för att knyta kontakter och köpa och sälja rättigheter. Öppet torsdag–lördag.

Rum för Poesi och Översättning

Möt poeter och översättare i Rum för Poesi och Översättning! En lugn oas i mässvimlet torsdag–lördag, där du får ta del av poesiuppläsningar varvat med program om översättandets ädla konst. Kom och njut!
Arrangeras av Bokmässan i samarbete med Rámus förlag, Akademin Valand, Författarförbundets översättarsektion, Översättarcentrum, Tolk och översättarinstitutet vid Stockholms universitet samt Kulturrådet.

Se människan

Varje år medverkar Svenska kyrkan på Bokmässan i Göteborg med programmet Se människan. Seminarier, scenprogram och andra arrangemang bjuder på samtal med aktuella författare om tro, livsfrågor och vad det egentligen innebär att vara människa.

Seriescenen

Seriescenen är Seriefrämjandets mötesplats för tecknade serier på Bokmässan. Programmet bjuder på allt från paneldebatter och intervjuer med aktuella serieförfattare till prisutdelningar och ”tecknar-battles”.

Skola

Skol- och utbildningsfrågor är och har alltid varit en viktig del av Bokmässan och har en tydlig hemvist med ett särskilt skolområde i utställningshallarna. Här exponeras både analoga och digitala läromedel. I seminarieprogrammet finns ett separat Skolspår, som består av ett urval seminarier ur det ordinarie programmet speciellt utvalda för dig som arbetar inom skola och utbildning. Mer information kommer inom kort.