Scener och områden

Vill du fördjupa dig i psykologi, serier eller deckare? På Bokmässan samlas flera utställare inom ett område med ett gemensamt tema och/eller ett scenprogram.

Barnsalongen

Barnsalongen – för de yngsta besökarna.

Under Bokmässans lördag och söndag fylls Barnområdet av samtal, högläsning, teckning, teater och workshops med flera av Sveriges bästa barnboksförfattare, illustratörer och berättare.

Vuxna endast tillåtna i barns sällskap.

Biblioteks & berättarscenen

Kultur i Västs scen för bibliotek och berättande. Ett fullspäckat fyradagars program där torsdag och fredag ägnas åt biblioteksfrågor och biblioteksutveckling ur flera olika perspektiv. På lördag och söndag står mötet med berättelsen, litteraturen, författarna och samtalen i fokus.

BonnierHoops-scenen

BonnierHoops-scenen finns på Bokmässan under fredagen. En scen som berör frågor kring läsfrämjande, idrott och rörelse, Spoken Word, ungdomar, inkludering och utanförskap. En scen för glädje, inspiration, nya möten och tankeväckande frågor. Projektet BonnierHoops verkar för ökad läsförståelse och samverkan i utsatta områden.

Bootcamp i digitala spel och e-sport

Årets Bootcamp i digitala spel och e-sport, som presenteras tillsammans med Rainy Lab, ska fungera som ett diskussionsforum ute på mässgolvet som grundar sig i en schysst nätkultur. Här samlas unga e-sportare och e-sportcoacher för att interagera med alla som är intresserade av digital kultur och spelberättande. Bootcamp i digitala spel och e-sport kommer dessutom att belysa olika aspekter av lärande och syftar till att vidga förståelsen för digitala spel i vuxenvärlden och för föräldrar.

 

Café Skriva

Låt dig inspireras av bästsäljande författare, debutanter, skrivcoacher och egenutgivare. Du får lära dig mer om hantverket, skrivprocessen och vägen till publicering. Café Skriva är mötesplatsen för skrivande människor mitt i Bokmässevimlet.
• 60 programpunkter på scen   • Tävling med skrivkollektivet Dom Blinda Älskarna   • Montermingel med spoken word   • Live: Skrivarpodden och Poesijakten   • Fina erbjudanden för dig som skriver
Café Skriva ingår i entrébiljetten och ligger i F-hallen våning 2, monterplats F01:58.

 

Crimetime

Crimetime Göteborg på Bokmässan är Sveriges största mötesplats för författare och läsare som älskar spänningslitteratur. Här kan du som är spänningstörstande frossa i crimelitteratur, träffa dina favoritförfattare och ta del av laddade seminarier och program på två scener, Häktet och Kåken. Crimetime Göteborg är ett särskilt område på Bokmässan under lördagen och söndagen. Det blir två spänningsfyllda och nervkittlande dagar!

De Litterära Sällskapens Scen

Bokmässans klassikerhörna där du lär känna nya sidor av klassiska svenska författare.

Fantastikgränd

I en hel gränd vid SF-bokhandeln finns fantastikutgivarna samlade. Här lyfts fantasy, science fiction och kulturen kring dessa genrer. Där hittar du också Fantastikscenen i Sveroks regi, en scen för böcker, spel och kultur med författare, illustratörer, utövare, eldsjälar, bibliotekarier, lärare och forskare. Nya fantastiska världar och fantastiken i vår egen värld utforskas. Ett späckat program under alla mässans dagar utlovas!

Feelgood-scenen

En helt ny scen ser dagens ljus på Bokmässan 2019 – Feelgood-scenen. Under lördag och söndag kan du här möta både svenska och internationella feelgood-författare. Författaren David Nicholls är en av de medverkande i scenprogrammet. Hans bok En dag är en av de största brittiska boksuccéerna på senare år.
Feelgood-scenen utvecklas i samarbete med Feelgoodfestivalen och Icakuriren.

Forskartorget

I samarbete med universitet, högskolor, stiftelser, myndigheter, organisationer och bokförlag presenterar Forskartorget det populärvetenskapliga programmet på Bokmässan.

Globala Torget

Globala Torget (f d Internationella torget) utgörs av 40 organisationer som arbetar med globala utvecklingsfrågor och mänskliga rättigheter. Här finns också en scen med program under hela mässan. Scenprogrammet sätter fokus på framtidens globala utmaningar.

Grön scen

På Grön scen – Trädgård, Odling & Omställning kan du höra flera av Sveriges mest passionerade odlare, trädgårdsmästare och samhällsdebattörer inom de gröna frågorna. Kom och var med och förändra världen bit för bit!

Kaféscenen

På denna samtalsscen i anslutning till E-hallens food court och bokhandel möter du Sveriges främsta matpersonligheter.

Ledarskapsscenen

På Ledarskapsscenen delar författare med sig av sin kunskap om ledarskap och chefskap, entreprenörsanda och social kompetens, digitala strategier, artificiell intelligens, klimatpsykologi, hållbara värdegrunder, arbetslust och motivation. Välj bland 25 programpunkter och var med när DI Weekend spelar in sin podd ”Förnuft & känsla”.

Litteraturscenen

Kom närmare författarna! Uppläsningar och intervjuer med aktuella författare.
Arrangör: Sveriges Författarförbund

Lärarscenen

Lärarscenen är scenen som ger lärare och ledare inspiration att utveckla svensk skola. Här sjuder det av nytänkande och dynamik. På Lärarscenen möter du högaktuella personer som utmanar dina tankar och ger uppslag till din egen utveckling i din yrkesroll och som människa.
Arrangör: Lärarnas Riksförbund

Mat & Livsstil

Bokmässans oas för inspiration, matlagning, hälsa och fritid. Här kan du både uppleva Sveriges främsta kockar in action och låta dig inspireras av samtal kring kroppsligt och själsligt välmående.

Mediescenen

Vi är alla mediekonsumenter som behöver förstå de frågor om etik, makt och demokrati som uppstår i dagens medielandskap. På Mediescenen under torsdag och fredag delar författare och andra medieaktörer med sig av sina kunskaper, erfarenheter och strategier. Uppdatera din omvärldsbevakning kring samtida medieanvändning och medieproduktion genom ett program som präglas av årets teman Medievetenhet och Jämställdhet.

Mötesplats Medievetenhet

Hur medieveten är du? Det förändrade medielandskapet och digitaliseringen sätter nya kompetenser på kartan, därför lyfter Bokmässan i år MIK som tema under namnet Medievetenhet. En mötesplats där du med alla sinnen upplever och utforskar Medie- och informationskunnighet. På årets Bokmässa blir du helt enkelt MIKsmart. Partners till Mötesplats Medievetenhet är Västra Götalandsregionen, Lärarförbundet, Svensk biblioteksförening, UR, Statens medieråd samt Kommittén för nationell satsning på Medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet.

Pedagogikscenen

Pedagogikscenen är mötesplatsen för författarsamtal om pedagogik och utbildning i skola och förskola, med en aktuell bok i fokus. Pedagogikscenen är ett samarbete mellan Lärarförbundet, Lärarförlaget, Natur & Kultur samt Studentlitteratur.

Psykologiscenen

Scenen med fokus på psykologi och psykisk hälsa. Här hittar du till exempel nya böcker och forskning inom psykologi-området och psykologer som intervjuar författare om deras romanfigurer.

Rights Centre

På Rights Centre träffas förlag och agenter från hela Europa för att knyta kontakter och köpa och sälja rättigheter. Öppet torsdag–lördag.

Rum för poesi och översättning

Poeter, poeter, poeter. Och översättare! I Bokmässans Rum för poesi och översättning får besökarna ta del av poesiuppläsningar varvat med samtal om översättningens kreativa utmaningar och möjligheter. Programmet löper över mässans alla dagar, torsdag – söndag.

Se människan

Varje år medverkar Svenska kyrkan på Bokmässan i Göteborg med programmet Se människan. Seminarier, scenprogram och andra arrangemang bjuder på samtal med aktuella författare om tro, livsfrågor och vad det egentligen innebär att vara människa.

Seriescenen

Seriescenen är Seriefrämjandets mötesplats för tecknade serier på Bokmässan. Programmet bjuder på allt från paneldebatter och intervjuer med aktuella serieförfattare till prisutdelningar och ”tecknar-battles”.

Skola

Skol- och utbildningsfrågor är och har alltid varit en viktig del av Bokmässan och har en tydlig hemvist med ett särskilt skolområde i utställningshallarna. Här exponeras både analoga och digitala läromedel. I seminarieprogrammet finns ett separat Skolspår, som består av ett urval seminarier ur det ordinarie programmet speciellt utvalda för dig som arbetar inom skola och utbildning. Mer information kommer inom kort.