Crimetime Award 2020 – Rösta på din favorit senast 20 september!

Sveriges största deckarfestival Crimetime delar för sjätte året ut det stora deckarpriset Crimetime Award. Här presenteras de nominerade i kategorierna ”Årets deckardebut” och ”Årets barndeckare”. Prisutdelningen leds av Josefine Sundström och Rebecka Edgren Aldén och livesänds på Bokmässan Play den 26 september kl. 16.00.

De fem nominerade till Årets deckardebut är:

Årets deckardebut delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. Författarens bok ska ha utkommit under det senaste Crimetimeåret. Vinnaren utses av en jury och dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

1. MARIA GRUND för Dödssynden

Rösta här!

En spänningsroman med skräckgotiska förtecken där handlingen utspelar sig på en vindpinad och dunkel ö snarlik Gotland, där miljöskildringen står i knivskarp kontrast till sommarens semesterparadis. Gråskalan är lika tät som dimman en novemberdag och skapar en effektiv fond åt det ondskefulla drama som spelas upp. Författaren har hittat en egen ton som upprätthålls med stringens och ger ett enhetligt stilistiskt uttryck. Hon introducerar dynamiska och intresseväckande huvudkaraktärer, samt levererar en intrig präglad av originalitet. Det här är en nervkittlande och filmisk deckardebut som vi är övertygade om utgör startskottet för ett lovande författarskap.
(Modernista, mars 2020)

2. LISA FÖRARE för Varken

Rösta här!

En mörk och tät förortssaga som tar avstamp i ett försvinnande av först en syster, sedan tre barn. Här har vi en debutant som verkligen vågar utforska och tänja på genregränserna, för trots mytologiska väsen och övernaturliga inslag så är det här en ytterst modern och samtida spänningsroman. Mixen är oemotståndlig! Med ett självständigt och eget språk blandar författaren utan rädsla fantasi och vardagsrealism. Vi förtrollas av bokens medryckande kvickhet, och de långt ifrån stereotypa karaktärerna. Det här är en debutant som tar begreppet spänning vidare in i en helt ny dimension.
(LB förlag, augusti 2019)

3. PETER MOHLIN & PETER NYSTRÖM för Det sista livet

Rösta här!

Den här debutdeckaren lyckas vara en internationell thriller, en småstadspusseldeckare och ett psykologiskt drama i ett. Med högt tempo och ett extremt bra driv berättas en fascinerande historia som tar oss hela vägen från USA till Karlstad. Det handlar om lojalitet, identitet, klass och förväntningar som vi kanske inte alltid klarar av att leva upp till. Med denna mogna och välskrivna debut, med en effektiv dramaturgi och ett gediget karaktärsbygge, tycker vi oss se en början på ett stort och framgångsrikt författarskap.
(Norstedts, april 2020)

4. JENS LÖNNAEUS för Clara

Rösta här!

Vem är du? Och vem vill du vara? Eller kanske – vem vill du att jag ska vara? Dessa existentiella frågor vrids och vänds det på i denna till synes lågmälda och mycket välskrivna psykologiska thriller. Här finns en intressant premiss och en krypande spänning som inte släpper taget förrän på sista sidan. Här finns också en skruvad humor, intressanta kopplingar till populärkulturen och en hel del samhällskritik. Inte minst är det ett förnämligt porträtt av Malmö – ja, för staden är verkligen en av huvudkaraktärerna! Det är en stor konst att kunna skapa spänning med till synes små medel, men det lyckas den här debutanten med.
(Historiska Media, januari 2020)

5. LINA AREKLEW för Ur askan

Rösta här!

En stabil och välskriven deckardebut där nutid varvas med dåtid i bladvändarvänlig form. Dramaturgin imponerar, liksom drivet och utforskandet av minne, sorg och överlevnad. Vi faller extra mycket för den vackra miljön som bildar fond till historien och uppskattar att Höga kusten så färgstarkt och lockande sätts på den svenska deckarkartan. Författaren visar även prov på en stor lyhördhet inför mänskliga trauman och dess efterverkningar, vilket gör att de två huvudkaraktärerna blir livfulla och realistiska. Vi ser fram emot att följa Fredrik Fröding och Sofia Hjortén i många kommande böcker.
(Bazar Förlag, maj 2020)

De fem nominerade till Årets barndeckare är:

Årets barndeckare delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Författaren ska ha utkommit med minst en bok under det senaste året. Vinnaren utses av en jury. Dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

1. TOBIAS SÖDERLUND för serien om spökkameran med böckerna Prästgårdens hemlighet och Ljusklotets mysterium

Rösta här!

Välskrivet, rappt och svår att lägga ifrån sig. Och det blir läskigt på riktigt. Här finns något unikt. Både spökhistorien som har sin äkta förlaga och gestaltningen av de trovärdiga huvudpersonerna, som söker efter sin plats i vardagen i en tid när livet förändras: Nya kompisar i skolan, gamla vänner på fritiden, såriga föräldrar efter en skilsmässa och nya upptäckter om sig själv. Det handlar om självkänsla, identitet och lojalitet. En serie som tar skräcken såväl som barnen på allvar.
(Rabén & Sjögren, augusti 2019 och april 2020)

2. JAKOB WEGELIUS för serien om Sally Jones med boken Den falska rosen

Rösta här!

En mustig, välskriven och actionrik saga med vackra illustrationer som inte liknar något annat i sin egen genre, och som välförtjänt vunnit flera priser tidigare. Dessutom uppfriskande med en författare som vågar lita på sin historia – och sina läsare. För det är en snårig historia med en mängd originella figurer, med ett vackert språk som inte väjer för smala facktermer. Vi älskar att befinna oss i det här universumet, där det både finns svärta och ondska, men också kärlek och en vänskap som övervinner allt. Aldrig hade vi väl trott att vi skulle känna så mycket för en apa.
(Bonnier Carlsen, april 2020)

3. CECILIA LIDBECK för Familjen

Rösta här!

Vem är ond och vem är god? Kan intentionen vara välmenande, även om resultatet blir en katastrof? Den här boken berör viktiga ämnen som klimatförstöring, prepping och existentiella frågor om hur vi ska leva våra liv. Här finns många beröringspunkter med verklighetens polariserade värld där de andra utmålas som fiender. Det handlar också om barnens utsatthet, hur de tvingas acceptera de vuxnas idéer om det goda samhället. Det blir olidligt spännande när huvudpersonens föreställning om verkligheten krackelerar. Vi är mycket imponerade av denna välskrivna och dramaturgiskt fulländade bok som skildrar livet inifrån en sekt – ur ett barns perspektiv.
(Lilla Piratförlaget, mars 2020)

4. OLA LINDHOLM, JOHAN LINDQVIST och KEVIN OLBERG för Kung Pow-serien med böckerna Game over och Ett levande vapen

Rösta här!

Action, humor och skickliga agenter som räddar världen. Här har vi en fartfylld serie som vi vet att barnen fullkomligt älskar. Förståeligt, för vem kan motstå smarta kids, en tokig spelgalen mästare och onda skurkar som måste bekämpas? Vi gillar det moderna anslaget och flörten med mobil- och tv-spelsvärlden. De korta kapitlen fyllda med härlig humor slutar i hisnande cliffhangers som skapar ett driv och föder en läsglädje – även hos barn som annars inte läser så mycket.
(Bonnier Carlsen, augusti 2019 och april 2020)

5. PETTER LIDBECK för Signe Holm-serien med böckerna Festen och Casino

Rösta här!

En välskriven barndeckarserie, som med ett rakt och lättläst språk lyckas ta upp svåra ämnen som vi annars mest läser om i vuxendeckare: Otrohet, svek och förtäckta olyckor. De vuxnas tillkortakommanden skärskådas med intelligens, logik och en otrolig iakttagelseförmåga av vår hjälte, som har flera beröringspunkter med den största detektiven av dem alla – Sherlock Holmes. Barnen tecknas med en säker och känslig hand. Bortom deckargåtan finns plats för viktiga ämnen som sorg, vänskap och utanförskap, samt rätten att få vara annorlunda. Någon uttalad diagnos är inte nödvändig, men vi älskar att Signe Holms särdrag här blir till en styrka.
(Rabén & Sjögren, mars 2020)