Avdelningar och scener

Vill du fördjupa dig i psykologi, serier eller deckare? På Bokmässans avdelningar samlas flera utställare kring ett tema i ett område och/eller ett gemensamt scenprogram.

Barnsalongen

Barnsalongen – seminarier för barn!

Under helgen fylls seminarielokalen A6 av samtal, högläsning och workshops med flera av Sveriges bästa barnboksförfattare och illustratörer. Vuxna endast tillåtna i barns sällskap.

Arrangeras i samarbete med Svenska Barnboksakademin.

Bildberättande och konsten att läsa bilder

En ny scen kopplad till 2018 års bildtema där vi ur ett pedagogiskt, analytiskt och konstnärligt perspektiv undersöker hur man läser och tolkar bilder – både historiskt och i nutid. Scenen är belägen i A-hallen, nära entré 2. Arrangör: Läsrörelsen.

Biblioteks & berättarscenen

Kultur i Västs scen för bibliotek och berättande. Ett fullspäckat fyradagars program där torsdag och fredag ägnas år biblioteksfrågor och biblioteksutveckling ur flera olika perspektiv. På lördag och söndag står mötet med berättelsen, litteraturen, författarna och samtalen i fokus.

Café Skriva

Mötesplatsen för dig som vill utveckla ditt skrivande, lära dig mer om hantverket och inspireras av Sveriges främsta författare. Du får tips på hur du skriver poesi, deckare, skräck och flera andra genrer.

Crimetime

I år skapas ett helt nytt område för spänningslitteratur, när Sveriges största deckarfestival Crimetime flyttar in på mässan. Här kan alla som älskar spänning  förkovra sig i ett stort utbud av crime-litteratur, träffa sina favoritförfattare i intima möten och delta i en rad kringaktiviteter utanför mässan.

Debattscenen

Mässans scen för aktuell debatt. Här avlöser de brännande diskussionerna varandra under lördag och söndag.

De Litterära Sällskapens Scen

Bokmässans klassikerhörna där du lär känna nya sidor av klassiska svenska författare.

Fantastikgränd

I en hel gränd vid SF-bokhandeln samlas fantastikutgivare som Andra Världar, Eloso Förlag, Fantasiförlaget, Marchetti Förlag, Marwa Förlag, Moloch Förlag, Seraf Förlag, Sofi Poulsen Förlag, Tira Tiger, Cecilia Åhman, Christoffer Pichler, Jenny Töredal, Linus Löfgren men även rollspelsutgivare som Fria Ligan.

Forskartorget

I samarbete med universitet, högskolor, stiftelser, myndigheter, organisationer och bokförlag presenterar Forskartorget det populärvetenskapliga programmet på Bokmässan.

Gräv-scenen

En av de viktigaste delarna i en fungerande demokrati är journalistik som avslöjar missförhållanden. En scen med fokus på undersökande journalistik där besökarna får följa med bakom kulisserna på stora avslöjanden och viktiga journalistiska böcker. Gräv-scenen kommer bjuda på mängder av goda exempel, inspiration och påminna om vikten av oberoende granskningar av makten. En del av årets fokus på mediefrågor och belägen på Meg-området på plan 2. Arrangör: Föreningen Grävande Journalister

Läs hela programmet

Grön scen

På Grön scen – Trädgård, Odling & Omställning kan ni höra flera av Sveriges mest passionerade odlare, trädgårdsmästare och samhällsdebattörer inom de gröna frågorna. Kom och var med och förändra världen bit för bit!

International Rights Centre

På Rights Centre träffas förlag och agenter från hela Europa för att knyta kontakter och köpa och sälja rättigheter. Öppet torsdag–lördag.

Internationella torget

Internationella torget är ett nätverk av ett stort antal aktörer som arbetar med globala utvecklingsfrågor och mänskliga rättigheter. Här finns också en scen med program under hela mässan.

Ledarskapsscenen

Den nya Ledarskapsscenen riktar sig både till dig som är ledare eller chef och dig som är medarbetare, konsult eller entreprenör. En rad författare och föreläsare belyser här frågor som rör styrning, organisation, samarbete, värderingar, hälsa, förändringsarbete, kommunikation, digitala strategier och många fler högaktuella ämnen i såväl dagens som morgondagens arbetsliv.

Litteraturscenen

Kom närmare författarna! Uppläsningar och intervjuer med aktuella författare.
Arrangör: Sveriges Författarförbund

Lärarscenen

Lärarscenen är ett av Bokmässans nytillskott bland scenerna. Här sjuder det av inspiration, nytänkande och dynamik. På Lärarscenen möter du högaktuella personer som utmanar dina tankar och ger uppslag till din egen utveckling i din yrkesroll och som människa.
Arrangör: Lärarnas Riksförbund

Mat & Livsstil

Scenen Mat & Livsstil är en sammanslagning av de tidigare scenerna Kockteatern och Hälsa & Livsstil. Här kan du både uppleva Sveriges främsta kockar in action och låta dig inspireras av samtal kring kroppsligt och själsligt välmående.

Mediescenen

Den senaste tiden har mediernas trovärdighet hamnat under lupp i olika sammanhang. Transparens är en av de viktigaste frågorna för att återetablera förtroendet hos allmänheten. På Mediescenen delar en rad olika medieaktörer med sig av sina kunskaper, erfarenheter och strategier i allt från samtal kring journalisters premisser, #metoo i musikbranschen och betaversioner av bokmanus till deepfake, drönare, upplevelsemarknadsföring och röststyrningens påverkan på vår mediekonsumtion. Uppdatera din omvärldsbevakning genom att ta del av högaktuella branschfrågor, men också viktiga frågor intressanta ur konsumentperspektiv. Kom och samtala!

Meg – Bokmässans forum för mediefrågor

Sveriges viktigaste mötesplats för mediefrågor blir en del av Bokmässan 2018. Meg får ett helt eget område på plan 2 och har både scen- och seminarieprogram under Bokmässans torsdag och fredag. Här hittar du Gräv- och Mediescenen.

Mångspråkstorget

Mångspråkstorget är en satsning på att samla förlag, bokhandlare och andra utställare som erbjuder litteratur på många av världens språk.

Pedagogikscenen

Pedagogikscenen är mötesplatsen för författarsamtal om pedagogik och utbildning i skola och förskola, med en aktuell bok i fokus. Programmet bjuder på ämnen som jämställdhet i skolan, lärares yrkesroll och arbetsvillkor, processinriktat arbetssätt i förskolan, digitalisering och källkritik. Pedagogikscenen är ett samarbete mellan Lärarförbundet, Natur & Kultur och Lärarförlaget.

Psykologiscenen

Scenen med fokus på psykologi och psykisk hälsa. Här hittar du till exempel nya böcker och forskning inom psykologi-området och psykologer som intervjuar författare om deras romanfigurer.

Rum för Poesi och Översättning

Poesiuppläsningar varvat med program om översättandets ädla konst. Här möter du samtidens mest intressanta poeter!

Seriescenen

Seriernas egen scen där det bjuds på allt från ”tecknar-battles” till paneldebatter och intervjuer med aktuella serieförfattare.

Se människan

Svenska kyrkans scen med författarsamtal som rör livets stora frågor.

Läs hela programmet

Skola

På Bokmässan 2018 skapas ett nytt, mer koncentrerat område där ett stort antal utställare inom utbildningsområdet samlas. Med det nya området får skola en tydlig hemvist på Bokmässan där syftet är att inspireras, mötas och nätverka för vidare kunskapsutveckling.

Workshop-scenen

Workshop-scenen – en scen som vill uppmuntra till lärande hela livet, oavsett ämne eller förkunskaper. Här kan du lära dig allt från att dekorera cupcakes till grunderna i akvarell eller de viktigaste retorikknepen.