Avdelningar och scener 2018

Vill du fördjupa dig i psykologi, serier eller deckare? På Bokmässans avdelningar samlas flera utställare kring ett tema i ett område och/eller ett gemensamt scenprogram.

Barnsalongen

Barnsalongen – seminarier för barn!

Under Bokmässans lördag och söndag fylls seminarielokalen A6 av samtal, högläsning och workshops med flera av Sveriges bästa barnboksförfattare och illustratörer.

Vuxna endast tillåtna i barns sällskap. Arrangeras i samarbete med Svenska Barnboksakademin.

Biblioteks & berättarscenen

Kultur i Västs scen för bibliotek och berättande. Ett fullspäckat fyradagars program där torsdag och fredag ägnas år biblioteksfrågor och biblioteksutveckling ur flera olika perspektiv. På lördag och söndag står mötet med berättelsen, litteraturen, författarna och samtalen i fokus.

Bildberättande och konsten att läsa bilder

En ny scen kopplad till 2018 års bildtema där vi ur ett pedagogiskt, analytiskt och konstnärligt perspektiv undersöker hur man läser och tolkar bilder – både historiskt och i nutid. Arrangör: Läsrörelsen.

Bootcamp i källkritik

På området Bootcamp i källkritik i D-hallen skapar en tidningsredaktion bestående av elever från Angeredsgymnasiet och Hulebäcksgymnasiet i Göteborg innehåll utifrån möten som äger rum på Bokmässan. Tillsammans med Lärarförbundet, journalister, lärare och bibliotekarier lär sig eleverna att värdera källor i praktiken och att arbeta i en digital miljö utifrån pressetiska regler. Området innehåller också en scen med programpunkter och samtal om demokrati, som pågår torsdag och fredag.

Café Skriva

Mötesplatsen för dig som vill utveckla ditt skrivande, lära dig mer om hantverket och inspireras av Sveriges främsta författare. Du får tips på hur du skriver poesi, deckare, skräck och flera andra genrer.
Arrangör: Tidningen Skriva.

Crimetime

2018 flyttade Sveriges största deckarfestival Crimetime in på Bokmässan. Här kan alla som älskar spänning  förkovra sig i ett stort utbud av crime-litteratur, träffa sina favoritförfattare i intima möten och delta i en rad kringaktiviteter utanför mässan. Crimetime har både ett eget seminarieprogram och två scener, Häktet och Kåken.

Debattscenen

Mässans scen för aktuell debatt. Här avlöser de brännande diskussionerna varandra under lördag och söndag.

De Litterära Sällskapens Scen

Bokmässans klassikerhörna där du lär känna nya sidor av klassiska svenska författare.

Fantastikgränd

I en hel gränd vid SF-bokhandeln samlas fantastikutgivare som Andra Världar, Eloso Förlag, Fantasiförlaget, Marchetti Förlag, Marwa Förlag, Moloch Förlag, Seraf Förlag, Sofi Poulsen Förlag, Tira Tiger, Cecilia Åhman, Christoffer Pichler, Jenny Töredal, Linus Löfgren men även rollspelsutgivare som Fria Ligan. Här hittar du också Fantastikscenen, som bjuder på ett späckat program under alla mässans dagar.

Forskartorget

I samarbete med universitet, högskolor, stiftelser, myndigheter, organisationer och bokförlag presenterar Forskartorget det populärvetenskapliga programmet på Bokmässan.

Globala Torget

Internationella torget har blivit Globala Torget för att sätta ytterligare fokus på framtidens globala utmaningar. 40 organisationer som arbetar med globala utvecklingsfrågor och mänskliga rättigheter utgör området. Här finns också en scen med program under hela mässan.

Grävscenen

En av de viktigaste delarna i en fungerande demokrati är journalistik som avslöjar missförhållanden. En scen med fokus på undersökande journalistik där besökarna får följa med bakom kulisserna på stora avslöjanden och viktiga journalistiska böcker. Grävscenen bjuder på mängder av goda exempel, inspiration och påminna om vikten av oberoende granskningar av makten. En del av 2018 års fokus på mediefrågor och belägen på Meg-området på plan 2. Arrangör: Föreningen Grävande Journalister

Läs hela programmet

Grön scen

På Grön scen – Trädgård, Odling & Omställning kan du höra flera av Sveriges mest passionerade odlare, trädgårdsmästare och samhällsdebattörer inom de gröna frågorna. Kom och var med och förändra världen bit för bit!

Ledarskapsscenen

Ledarskapsscenen är en nysatsning från Bokmässans sida och erbjuder ett brett spektrum av böcker, människor och ämnen inom management, coachning, inspiration, entreprenörskap, social kompetens, beteendeekonomi, digitala strategier och existentiella erfarenheter. Tjugofem programpunkter fångar upp vanliga frågor och nya tankar kring chefsrollen och ledarskapet, offentlig styrning och personliga värderingar, gamla maktstrukturer och moderna kulturer.

Litteraturscenen

Kom närmare författarna! Uppläsningar och intervjuer med aktuella författare.
Arrangör: Sveriges Författarförbund

Lärarscenen

Lärarscenen är ett av Bokmässans nytillskott bland scenerna. Här sjuder det av inspiration, nytänkande och dynamik. På Lärarscenen möter du högaktuella personer som utmanar dina tankar och ger uppslag till din egen utveckling i din yrkesroll och som människa.
Arrangör: Lärarnas Riksförbund

Mat & Livsstil

Scenen Mat & Livsstil är en sammanslagning av de tidigare scenerna Kockteatern och Hälsa & Livsstil. Här kan du både uppleva Sveriges främsta kockar in action och låta dig inspireras av samtal kring kroppsligt och själsligt välmående.

Mediescenen

Den senaste tiden har mediernas trovärdighet hamnat under lupp i olika sammanhang. Transparens är en av de viktigaste frågorna för att återetablera förtroendet hos allmänheten. På Mediescenen delar en rad olika medieaktörer med sig av sina kunskaper, erfarenheter och strategier i allt från samtal kring journalisters premisser, #metoo i musikbranschen och betaversioner av bokmanus till deepfake, drönare, upplevelsemarknadsföring och röststyrningens påverkan på vår mediekonsumtion. Uppdatera din omvärldsbevakning genom att ta del av högaktuella branschfrågor, men också viktiga frågor intressanta ur konsumentperspektiv. Kom och samtala!

Meg – Bokmässans forum för mediefrågor

Sveriges viktigaste mötesplats för mediefrågor blev en helintegrerad del av Bokmässan 2018, med ett helt eget område på plan 2 och både scen- och seminarieprogram under Bokmässans torsdag och fredag. Här hittar du Gräv- och Mediescenen.

Mer om Meg

Mångspråkstorget

Mångspråkstorget är området på Bokmässan som samlar förlag, bokhandlare och andra utställare som erbjuder litteratur på många av världens språk. Här hittar du programmet för Mångspråkstorgets scen.

Pedagogikscenen

Pedagogikscenen är mötesplatsen för författarsamtal om pedagogik och utbildning i skola och förskola, med en aktuell bok i fokus. Programmet bjuder på ämnen som jämställdhet i skolan, lärares yrkesroll och arbetsvillkor, processinriktat arbetssätt i förskolan, digitalisering och källkritik. Pedagogikscenen är ett samarbete mellan Lärarförbundet, Natur & Kultur och Lärarförlaget.

Psykologiscenen

Scenen med fokus på psykologi och psykisk hälsa. Här hittar du till exempel nya böcker och forskning inom psykologi-området och psykologer som intervjuar författare om deras romanfigurer.

Respektscenen

Respektscenen är belägen i årets temamonter, C02:02. Ta del av programpunkter om rasism, populism och andra frågor som ryms inom begreppet respekt. Arrangör: Forum för levande historia.

Rights Centre

På Rights Centre träffas förlag och agenter från hela Europa för att knyta kontakter och köpa och sälja rättigheter. Öppet torsdag–lördag.

Rum för poesi och översättning

Möt poeter och översättare i Bokmässans oas i mässvimlet: Rum för poesi och översättning! I år under alla mässans dagar och i den nya lokalen R17-R18. För att poesi och översättning förtjänar det. Kom och njut!
Arrangeras av Bokmässan i samarbete med Rámus förlag, Akademin Valand, Författarförbundets översättarsektion, Översättarcentrum, Tolk och översättarinstitutet vid Stockholms universitet samt Kulturrådet.

Seriescenen

Seriernas egen scen där det bjuds på allt från ”tecknar-battles” till paneldebatter och intervjuer med aktuella serieförfattare.

Se människan

Svenska kyrkans scen med författarsamtal som rör livets stora frågor.

Läs hela programmet

Skola

På Bokmässan 2018 skapas ett nytt, mer koncentrerat område där ett stort antal utställare inom utbildningsområdet samlas. Med det nya området får skola en tydlig hemvist på Bokmässan där syftet är att inspireras, mötas och nätverka för vidare kunskapsutveckling.

Workshopscenen

En av årets nya scener Workshopscenen vill uppmuntra till lustfyllt lärande hela livet, oavsett ämne eller förkunskaper. Här kan du lära dig allt från olika sticktekniker till hur du kickstartar din kreativitet.