Avdelningar och scener

Vill du fördjupa dig i psykologi, serier eller deckare? På Bokmässans avdelningar samlas flera utställare kring ett tema i ett område och/eller ett gemensamt scenprogram.

Barnsalongen

Barnsalongen – seminarier för barn!

Under helgen fylls en seminarielokal av samtal, högläsning och workshops med flera av Sveriges bästa barnboksförfattare och illustratörer. Vuxna endast tillåtna i barns sällskap.

Arrangeras i samarbete med Svenska Barnboksakademin.

Biblioteks & berättarscenen

På Biblioteks & berättarscenen ligger fokus under torsdagen på biblioteksrelaterade program. Därefter tar berättandet, litteraturen, författarna, samtalen och föreställningarna över.

Arrangör: Kultur i Väst.

Café Skriva

Att läsa och att skriva går hand i hand. Därför har Bokmässan och Tidningen Skriva gjort gemensam sak och inrättat Café Skriva, ett helt område på mässan för dig som skriver själv. Över 50 programpunkter under mässans fyra dagar ger dig chansen att förkovra dig i hantverket och få tips och inspiration för ditt eget skrivande.

Crimetime

I år skapas ett helt nytt område för spänningslitteratur, när Sveriges största deckarfestival Crimetime flyttar in på mässan. Här kan alla som älskar spänning  förkovra sig i ett stort utbud av crime-litteratur, träffa sina favoritförfattare i intima möten och delta i en rad kringaktiviteter utanför mässan.

Debattscenen

Mässans scen för aktuell debatt. Här avlöser de brännande diskussionerna varandra under fredag och lördag.

De Litterära Sällskapens Scen

Bokmässans klassikerhörna där du lär känna nya sidor av klassiska svenska författare.

Fantastikgränd

I en hel gränd vid SF-bokhandeln samlas bland annat rollspelsförlaget Fria Ligan, fantasyutgivare som Mörkersdottir och Annorlunda förlag samt spelförbundet Sverok.

Forskartorget

I samarbete med universitet, högskolor, stiftelser, myndigheter, organisationer och bokförlag presenterar Forskartorget det populärvetenskapliga programmet på Bokmässan.

Grön scen

På Grön scen – Trädgård, Odling & Omställning kan ni höra flera av Sveriges mest passionerade odlare, trädgårdsmästare och samhällsdebattörer inom de gröna frågorna. Kom och var med och förändra världen bit för bit!

International Rights Centre

På Rights Centre träffas förlag och agenter från hela Europa för att knyta kontakter och köpa och sälja rättigheter. Öppet torsdag–lördag.

Internationella torget

Internationella torget är ett nätverk av ett stort antal aktörer som arbetar med globala utvecklingsfrågor och mänskliga rättigheter. Här finns också en scen med program under hela mässan.

Ledarskapsscenen

På Bokmässans nya ledarskapsscen möter du de främsta och mest aktuella författarna, föreläsarna och aktörerna inom området. I strålkastarljuset framträder spännande frågor och erfarenheter med fokus på ledarskap, inspiration, management, personlig utveckling och coachning.

Litteraturscenen

Kom närmare författarna! Uppläsningar och intervjuer med aktuella författare.
Arrangör: Sveriges Författarförbund

Lärarscenen

Lärarscenen är ett av Bokmässans nytillskott bland scenerna. Här sjuder det av inspiration, nytänkande och dynamik. På Lärarscenen möter du högaktuella personer som utmanar dina tankar och ger uppslag till din egen utveckling i din yrkesroll och som människa.
Arrangör: Lärarnas Riksförbund

Mat & Livsstil

Scenen Mat & Livsstil är en sammanslagning av de tidigare scenerna Kockteatern och Hälsa & Livsstil. Här kan du både uppleva Sveriges främsta kockar in action och låta dig inspireras av samtal kring kroppsligt och själsligt välmående.

Meg – Bokmässans forum för mediefrågor

Sveriges viktigaste mötesplats för mediefrågor blir en del av Bokmässan 2018. Här hittar du Gräv- och Mediescenen.

Mångspråkstorget

Mångspråkstorget är en satsning på att samla förlag, bokhandlare och andra utställare som erbjuder litteratur på många av världens språk.

Pedagogikscenen

Pedagogikscenen är mötesplatsen för författarsamtal om pedagogik och utbildning i skola och förskola, med en aktuell bok i fokus. Programmet bjuder på ämnen som jämställdhet i skolan, lärares yrkesroll och arbetsvillkor, processinriktat arbetssätt i förskolan, digitalisering och källkritik. Pedagogikscenen är ett samarbete mellan Lärarförbundet, Natur & Kultur och Lärarförlaget.

Psykologiscenen

Scenen med fokus på psykologi och psykisk hälsa. Här hittar du till exempel nya böcker och forskning inom psykologi-området och psykologer som intervjuar författare om deras romanfigurer.

Rum för Poesi och Översättning

Poesiuppläsningar varvat med program om översättandets ädla konst. Här möter du samtidens mest intressanta poeter!

Seriescenen

Seriernas egen scen där det bjuds på allt från ”tecknar-battles” till paneldebatter och intervjuer med aktuella serieförfattare.

Se människan

Svenska kyrkans scen med författarsamtal som rör livets stora frågor.

Skola

På Bokmässan 2018 skapas ett nytt, mer koncentrerat område där ett stort antal utställare inom utbildningsområdet samlas. Med det nya området får skola en tydlig hemvist på Bokmässan där syftet är att inspireras, mötas och nätverka för vidare kunskapsutveckling.

Workshop-scenen

Workshop-scenen – en scen som vill uppmuntra till lärande hela livet, oavsett ämne eller förkunskaper. Här kan du lära dig allt från att dekorera cupcakes till grunderna i akvarell eller de viktigaste retorikknepen.