Miniintervju med Anders de la Motte

Anders de la Motte.    Foto: Thron Ullberg.

Hej Anders! Vi är så glada över att du kommer tillbaka till Crimetime Göteborg i år! Du bjuder ju alltid publiken på väldigt mycket skratt, är du alltid lika rolig?
– Haha, precis som då jag skriver försöker jag underhålla publiken på bästa möjliga sätt. Publiken på Crimetime är både stor, påläst och entusiastisk vilket bidrar till att skapa en väldigt god stämning.

Du är aktuell med den sista delen i din hyllade årstidskvartett, Våroffer. Vad kan du berätta om boken?
– Precis som de andra böckerna i årstidskvartetten utspelar sig Våroffer på två plan. Dels den ödesdigra valborgsmässoafton 1986 då en ung kvinna mördas under ritualliknande former, dels våren 2019 då läkaren Thea Lind motvilligt flyttar till Skåne för att stötta sin make David som ska öppna en gourmetrestaurang på ett slott i sin gamla hemtrakt. Via ett mystiskt polaroidfoto hon hittar i slottskogen blir Thea indragen i den gamla tragedin och ganska snart börjar hon misstänka att sanningen om Våroffret aldrig kommit fram och att någon eller några i trakten ruvar på en dödlig hemlighet. Hela årstidskvartetten är ju det jag kallar slow-crime, vilket innebär att jag istället för att driva spänningen med tempot försöker arbeta med stämningar, suggestiva miljöer och mångbottnade karaktärer. Jag hoppas läsarna tycker att jag lyckats.

Det är ju väldigt märkliga tider i världen just nu, hur hanterar du denna kris?
– Normalt är ju det där med att arbeta hemma och inte träffa någon utöver familjen en ganska bra beskrivning på mina skrivperioder. Nu hade jag ju hoppats kunna åka runt och prata om boken och träffa läsare och bokhandlare, men vi får försöka hitta andra former att mötas tills vidare. Denise Rudberg och jag spelar in fler avsnitt av Lomma-Karlaplan podden och det går att jobba med livesändningar och arbeta med andra digitala berättarformer i väntan på att stormen ska dra förbi. Kanske kan den verklighetsflykt som en bra berättelse utgör vara i alla fall en liten ljuspunkt i allt det mörka.

Sist men inte minst undrar vi vem du vill ge ett extra stort påskägg denna påsk?
– Min fru Anette, som är min första läsare. Utan henne, inga böcker. Anette har förtjänat ett jättestort påskägg fyllt av skogsbär, kolafudge och Toms kolor.