Hej Mari Jungstedt!

Marie Jungstedt medverkar på Crimetime Göteborg på Bokmässan 2019.
Foto: Anna-Lena Ahlström.

Den 4 juni kommer Jag ser dig ut i butik, din femtonde bok om kommissarie Knutas. Hur känns det?
– Helt fantastiskt! Jag har nog aldrig varit så sen någon gång och det har varit rätt så krångligt att få ihop det. Ibland pågår livet helt enkelt. Nu är den precis skickad till tryck och det känns jättekul!

Vad kan läsarna förvänta sig av Jag ser dig?
– Oj, jag är fortfarande så uppe i boken. Det är först när den kommer från tryckeriet, och boken är i min hand, som jag kan se den från läsarens perspektiv. Men jag tror att den är väldigt spännande och rätt så läskig. De kommer att få ta del av gotländska Lilla Karlsös exotiska känsla och spännande miljöer som de inte har varit med om förut.

Dina böcker har sålt i över 5 miljoner exemplar och är utgivna i drygt 20 länder. Hade du kunnat ana att dina böcker skulle bli en sådan succé?
– Nej absolut inte. Från det att jag fick min första bok publicerad har jag aldrig tänkt framåt på det sättet i mitt författarskap. På den tiden jobbade jag på TV och trodde nog att jag skulle återvända dit. Sedan dess har det blivit en bok om året under 17 års tid.

Vet du redan nu var dina nästa mord ska ske?
– Det är nog en del i varför jag tycker att det är så kul att skriva, för att det är först när jag får ihop slutet av en bok och allt faller på sin plats som det börjar spinna i huvudet igen. Det öppnas något där i slutet och jag får mina fragment, som jag kallar det. Nästa bok blir fortsättningen på Gran Canaria-serien, det ska bli väldigt spännande att återvända till Sara och Kristian och vad som ska hända dem.

Sist men inte minst, det är så roligt att ha dig tillbaka på Crimetime Göteborg! Vad tycker du är det bästa med festivalen?
– Mötet med läsarna! Det är så fantastiskt roligt att få träffa människor som bryr sig om Knutas och vad som ska hända. Barndomens utsatthet har ju blivit ett tema, en röd tråd i mitt författarskap. Att genom läsarna få känna att jag kommunicerar något som berör, samtidigt som det är en spännande och underhållande historia, det gör mig jätteglad. Man kan prata om försäljningsiffror hit och dit, men det blir inte verkligt förrän du möter en människa, läsaren. Där är Bokmässan och Crimetime Göteborg en helt fantastisk arena.

Deckarfestivalen Crimetime Göteborg arrangeras på Bokmässan den 28–29 september 2019.
Det fullständiga programmet till Crimetime Göteborg presenteras den 14 juni.

Läs mer om Crimetime Göteborg >>