Crimetime Göteborg 2018

Här hittar du programmet till Crimetime Göteborg, uppdelat i seminarier och scenprogram.

Här hittar du programmet till Crimetime Göteborg, uppdelat i seminarier och scenprogram.

Seminarier LÖRDAG

10.00–10.45
Ön – den perfekta brottsplatsen?
Varför väljer så många deckarförfattare att skriva om öar? Kan man rent av betrakta ö-deckaren som en variant av det klassiska ”låsta rummet”? Marianne Cedervalls nya roman Som daggen stilla kysst utspelar sig, liksom de tidigare, i Mullvalds församling på Gotland, Viveca Sten skriver om sitt älskade Sandhamn i deckaren I fel sällskap och Anna Ihrén gifter ihop ö-miljön från Smögen med stadsmiljön i Göteborg i nya kriminalromanen Nattvakten. Möt dem i ett samtal om varför de fascineras av sina respektive öar och varför det är så tacksamt att förlägga intriger till en sådan miljö.
Moderator: Rebecka Edgren Aldén, journalist och författare.
Arr: Lind & Co, Bokförlaget Forum och MiMa Förlag

11.00–11.45
Från boksidan till vita duken
Många populära filmer och deckarserier bygger på kriminalromaner. Hur känns det att se sina karaktärer transformeras och ta form på vita duken? Hur mycket får man vara med och påverka som författare? Anders Roslund, aktuell med Tre timmar, har tidigare skrivit boken Tre sekunder som blivit en stor internationell Hollywoodfilm, Håkan Nesser är aktuell med kriminalromanen De vänsterhäntas föreningmen också den kommande internationella trilogin Intrigo (filmatiserad av Daniel Alfredson) som baseras på tre av hans noveller, och Cilla och Rolf Börjlind (Kallbrand) skriver för både bok och film. Möt dem i ett samtal om böcker, film och olika sätt att berätta en historia.
Moderator: Kerstin Wixe.
Arr: Piratförlaget, Norstedts och Albert Bonniers förlag

12.00–12.45
Jessica Fellowes – om spänning i Downton Abbeys anda
Brittiska journalisten och författaren Jessica Fellowes har gjort internationell succé med sina faktaböcker om Downton Abbey – den omåttligt populära tv-serien som skapats av hennes farbror. Nu finns hennes första roman, Mitfordmorden: Mysteriet på Asthall, på svenska. Året är 1920, platsen är London och boken baseras på ett verkligt olöst mord. Varför älskar vi gammaldags spänning om överklass och underklass? Är de samtida deckarna för spekulativa och blodiga?
Moderator: Helena Dahlgren, författare.
Språk: engelska
Arr: Bokförlaget Polaris

13.00–13.45
Att bygga spänning
Hur gör man egentligen för att skapa spänning och driv i en kriminalroman? Möt den norska deckarkungen Jørn Lier Horst som är aktuell med Katharinakoden, den första boken i en ny serie om så kallade cold cases, och svenska succéparet Kepler som i oktober ger ut Lazarus, den sjunde delen i serien om Joona Linna. Dessa författare har knäckt koden och skriver bladvändare fulla av nervkittlande dramatik, cliffhangers och oväntade vändningar. Hur fritt kan man förhålla sig till genrens alla regler? Inspireras de av tv-seriernas dramaturgi eller av gamla mästare?
Moderator: Josefine Sundström
Arr: Wahlströms & Widstrand och Albert Bonniers förlag

14.00–14.4 5
Med världen som spelfält
Glöm Visby, Sandhamn, Marstrand, Ystad och alla andra orter och småstäder som brukar drabbas av deckarförfattares brottsliga fantasier. Vi har samlat en trio författare som har gjort världen till spelfält i sina politiska thrillers. Joakim Zanders nya roman Vännen utspelar sig främst i Beirut, Johan Ripås skildrar den internationella underrättelsevärlden i Kenya i thrillern Skuggmakten och Håkan Östlundh skriver om bland annat Sarajevo och Bryssel – och hur hot i andra länder drabbar enskilda människor i Sverige – i Profetens vinter, den första delen i en ny trilogi. Varifrån får de sin inspiration? Och måste man ha levt i ett annat land för att kunna skildra det på ett trovärdigt sätt?
Moderator: Görrel Espelund, journalist.
Arr: Wahlström & Widstrand, Piratförlaget och Bokförlaget Polaris

14.00–14.45
Brottsplats Europa: om att skapa den ”perfekta” deckaren
Många deckarförfattare tar upp samhällsfrågor eller använder dem som bakgrund till sina historier. Detta kan betraktas som en av orsakerna till den översatta deckarlitteraturens framgångar. Finns det olika nationella deckarstilar och berättelser? Skillnader i hur brottsligheten beskrivs eller synen på brott och straff? Vilka strategier har de deltagande författarna valt för sina berättelser och hur mycket reflekterar de det samhälle författaren lever i? De europeiska författarna Marc Voltenauer (Schweiz), Bogdan Hrib(Rumänien), och Indrek Hargla (Estland) diskuterar deckargenren i sina respektive hemländer med journalisten Lotta Olsson.
Språk: engelska
Arr: EUNIC

15.00–15.45
Att växla genre
Många författare skriver alltid en viss typ av böcker, de känner sig hemma inom en särskild genre och finner ingen anledning att prova på något annat. Här möter ni tre författare som älskar att utmana sig själva och inte vill känna sig begränsade av omgivningens förväntningar. Denise Rudberg (Åtta steg bakom) gick från chic lit till deckare, Louise Boije af Gennäs (Skendöda) har påbörjat en spänningstrilogi efter ett antal uppskattade romaner och Camilla Läckberg (Häxan) tar en paus från kriminalromanen för att skriva psykologisk spänning. Vad ligger bakom genrebytet? Kan det skapa ny energi?
Moderator: Pekka Heino, journalist.
Arr: Bokförlaget Forum och Bookmark förlag

16.00–16.45
Fiktion kontra verklighet
Det kriminaltekniska arbetet har blivit en allt viktigare del av polisens utredningar, vilket avspeglar sig i dagens kriminallitteratur. De flesta deckarförfattare älskar tv-serien CSI och många prenumererar på tidningen Kriminalteknik. Men hur skickliga är de egentligen på att skildra verkligheten i sina böcker? Möt tre forensiker från NFC, Nationellt forensiskt centrum i Linköping, i ett samtal om en spännande verklighet som få har insikt i.
Moderator: Varg Gyllander, författare och presschef vid polismyndigheten i Stockholm.
Arr: Nationellt forensiskt centrum

Seminarier SÖNDAG

10.00–10.45
#metoo i deckarvärlden
Hösten 2017 svepte metoo-rörelsen in över Sverige och satte fokus på osynliga maktstrukturer och övergrepp mot kvinnor. Möt författarna Kicki Sehlstedt (Sweet Lolita), Lina Bengtsdotter (Francesca) och Sara Larsson (Aldrig mer) i en diskussion om hur litteratur kan ge kunskap och väcka engagemang kring våld, övergrepp och trakasserier mot kvinnor – och samtidigt vara riktigt vass spänning.
Moderator: Denise Rudberg, författare.
Arr: Piratförlaget, Bokförlaget Forum och Norstedts

11.00–11.45
Att skriva serier
De flesta populära deckarförfattare skriver långa serier där de bygger upp ett eget universum med karaktärer som återkommer i bok efter bok. För många läsare blir miljön och huvudpersonerna lika viktiga som intrigen. Möt Anna Jansson (Kvinnan på bänken), Mari Jungstedt (Ett mörker mitt ibland oss) och Sofie Sarenbrant (Syndabocken) i ett samtal om serietänk. Kommer serieidéerna naturligt eller föds de av en förväntan från publik och förlag? Hur arbetar man med de dramaturgiska bågarna när man planerar en lång serie? Hur ska man förhålla sig till tidigare delar i serien och hur mycket kan och bör en huvudkaraktär utvecklas?
Moderator: Maria Neij, journalist.
Arr: Norstedts, Albert Bonniers förlag och Bookmark förlag

12.00–12.45
Venedig i våra hjärtan
Den amerikanska deckarförfattaren Donna Leon bytte New Jersey mot Venedig för trettio år sedan. Ända sedan dess lever och verkar hon i den mytomspunna italienska staden och har gjort den till sitt eget deckaruniversum. Hennes deckare om kriminalkommissarie Guido Brunetti ges ut på 35 språk och En fråga om tro är den nittonde boken på svenska. Läsarna älskar hennes levande skildringar av Venedig, porträttet av den mänsklige och rättvise Brunetti och hennes trovärdiga skildringar av det italienska samhället. Möt henne i ett samtal om hur hennes serie har utvecklats genom åren och vilka frågor hon brinner för.
Moderator: Lotta Olsson, journalist.
Språk: engelska
Arr: Bokförlaget Forum

13.00–13.45
Ljudboksrevolutionen
Ljudboken är ett extremt populärt format. Många vill hellre lyssna på deckare än att läsa dem. Men hur skriver man egentligen spänning för ljudböcker? Hur ska man tänka för att nå framgång? Hur viktig är inläsaren? Och hur förmedlar man boksidans layout i ljud? Emma Danielsson, förläggare på Storytel Original, samtalar med författarna Viveca Sten (I fel sällskap), Stefan Ahnhem (Motiv X) och Emelie Schepp (Pappas pojke) samt inläsaren Magnus Roosman om ett format som delvis håller på att förändra spelreglerna för både författare och förlag.
Arr: Bokförlaget Forum, HarperCollins nordic, Storytel och Bonnier Audio

14.00–14.45
True Crime: en allt hetare genre
I USA är böcker som skildrar verkliga brott och mordfall oerhört populära. Nu växer genren även i Sverige. Möt tre författare som skriver true crime och hör dem berätta om hur de jobbar med research, hur de behandlar känslig information och vilka fördelar det finns med att utgå från verkligheten. Thomas Bodström (Svenska brott – Sommarstugemordet i Arboga), Joakim Palmkvist (Den vedervärdige boktjuven) och Pernilla Ericson (När du vänder dig om) diskuterar hur de förhåller sig till etik och moral, var gränsen går för vad det är okej att avslöja och om man som författare måste ta hänsyn till anhöriga eller har full frihet.
Moderator: Varg Gyllander, författare och presschef vid polismyndigheten i Stockholm.
Arr: Norstedts, Bonnier Bookery och HarperCollins Nordic

15.00–15.45
Småstadsmysterier
Varför är det så tacksamt att skriva kriminalromaner som utspelar sig på en liten ort? Möt Camilla GrebeNinni Schulman och Ingrid Hedström i ett samtal om den ondska som döljer sig även i småstäder.
Moderator: Lotta Olsson.
Arr: Wahlström & Widstrand, Bokförlaget Forum och Alfabeta

 

Scenprogram LÖRDAG

SCEN 1

 

10.00–10.20
Thrillern på frammarsch
Thrillergenren är oerhört populär utomlands och börjar nu ta plats även i Sverige. Håkan Östlundh (Profetens vinter) och Åsa Schwarz (De sju nycklarna) är två författare som skriver spännande thrillers som kommenterar vår samtid. Här samtalar de om varför de älskar genren! Moderator: Lotta Olsson.
Arr: Bokförlaget Polaris, Hoi

10.30–10.50
Gräv där du står
Anders de la Motte (Vintereld) och Mattias Edvardsson (En helt vanlig familj) använder både sina hemorter och sin yrkeserfarenhet i sina spänningsromaner. Möt dem i ett samtal om att skriva om det man har djup kännedom om. Varifrån får de sin inspiration och sina idéer? Moderator: Maria Neij.
Arr: Bokförlaget Forum

11.00–11.20
Planerad eller oplanerad?
Det finns många olika sätt att lägga upp sitt skrivande på. Sofie Sarenbrant (Syndabocken) är otroligt strukturerad och gör noggranna synopsis, medan Stefan Ahnhem (Motiv X) endast har koll på temat, motivet och de viktiga vändpunkterna. Vilka för- och nackdelar finns det med de olika arbetssätten? Moderator: Helena Dahlgren.
Arr: Bookmark, Bokförlaget Forum

11.30–11.50
Att växla målgrupp
Det blir allt vanligare att deckarförfattare skriver både för barn och vuxna. Viveca Sten har gjort succé med såväl Morden i Sandhamn-serien som med sina ungdomsböcker, och Anna Jansson växlar mellan de bästsäljande serierna om kriminalinspektör Maria Wern och hennes son Emil som är detektiv. Möt dem i ett samtal om utmaningar och vinster med att skriva för två olika målgrupper. Moderator: Sofia Hahr.
Arr: Bokförlaget Forum, Norstedts

12.00–12.20
Karaktärer, miljö eller intrig?
Vad är egentligen viktigast att fokusera på om man vill skriva en framgångsrik deckare? I Maria Adolfssons debutbok är miljön så viktig att den nästan är en huvudkaraktär, medan Stefan Ahnhem mest av allt vinnlägger sig om en smart intrig. Hör dem berätta om vägval och inspirationskällor. Moderator: Lotta Olsson.
Arr: Wahlström & Widstrand, Bokförlaget Forum

12.30–12.50
Uppdrag granskning
Hur kan man använda spänningsromanen för att gestalta den ekonomiska och politiska makten i samhället? Per Schlingmann (Harpsund tur och retur) och Carolina Neurath (Brännmärkta) utnyttjar båda sin initierade kunskap om maktens spelregler i sina underhållande kriminalromaner. Moderator: Joakim Palmkvist.
Arr: Piratförlaget

13.00–13.20
Mördare och mordmotiv
Finns det trender i modus operandi? Och vilka är de vanligaste mördartyperna i svensk kriminallitteratur? Forskaren Karl Berglund, som nyligen disputerat vid Uppsala universitet med avhandlingen Mordens marknad, har tagit sig an frågan på ett vetenskapligt sätt, medan Håkan Nesser belyser ämnet ur ett författarperspektiv. Moderator: Kerstin Bergman.
Arr: Albert Bonniers förlag

13.30–13.50
Agatha Christie – pusseldeckarnas drottning
Kristina Appelqvist benämns ofta som en värdig efterträdare till Agatha Christie på pusseldeckartronen och bästsäljande Denise Rudberg har inspirerats av genrens urmoder i sin deckarserie om advokatsekreterare Marianne Jidhoff. Här möts de i ett samtal om genrens utmaningar och glädjeämnen. Moderator: Maria Neij.
Arr: Piratförlaget, Bokförlaget Forum

14.00–14.20
Det skandinaviska deckarundret
Sjöwall Wahlöö banade väg för de skandinaviska, mörka deckarna och efter succén med Stieg Larssons Millennium-trilogi fortsätter de att skörda framgångar internationellt. Men är Nordic noir verkligen en sammanhållen genre och hur har den förändrats genom åren? Möt Jørn Lier Horst (Katharinakoden) och Anders Roslund (Tre timmar) i ett samtal om likheter, skillnader, inspiration och förebilder. Moderator: Helena Dahlgren.
Arr: Wahlström & Widstrand, Piratförlaget

14.30–14.50
I sällskap med Johan Kristian Homan
Jan Mårtenson, nestor inom svensk kriminallitteratur, utkom i våras med sin 46:e bok om antikhandlare Homan i Gamla stan: Den engelske kusinen. Hör Jan Mårtenson berätta om sydafrikanska vinresor, brittisk spionverksamhet, mord och kulturhistoria i samtal med sin förläggare Sara Nyström.
Arr: Wahlström & Widstrand

15.00–15.20
Malmö – då och nu
I Tiggarens hand fortsätter Olle Lönnaeus sin populära serie om Malmöpoliserna Jonny Lilja och Eva Ström. Och kritikerrosade Set Mattsson är tillbaka med Kvinnan vid kanalen, en ny bok om kriminalöverkonstapel Douglas Palm. Här möts två Malmöförfattare i ett samtal om hur de skildrar brott i sin hemstad, både i nu- och dåtid. Moderator: Joakim Palmkvist.
Arr: Bokfabriken, Historiska Media

15.30–15.50
Bakom stängda dörrar
Seriemord och internationella konspirationer må vara spännande att läsa om, men få människor kan identifiera sig med sådana spektakulära händelser. Däremot vet vi alla att det finns ondska i vår närhet, hemligheter som göms bakom stängda dörrar. Vad är egentligen mest skrämmande? Ninni Schulman och Mattias Edvardsson samtalar om lockelsen i att skriva psykologisk spänning. Moderator: John Häggblom.
Arr: Bokförlaget Forum

SCEN 2

 

10.00–10.20
Den hårda vägen till framgång
Hur tar man sig fram i den tuffa konkurrensen? Emelie Schepp (Pappas pojke) och Mikaela Bley (Louise) har båda fått erfara vikten av att jobba med sitt personliga varumärke och att möta läsarna. Här berättar de om sin väg till utgivning och delar med sig av sina bästa tips. Moderator: Per Schlingmann.
Arr: HarperCollins Nordic, Wahlström & Widstrand

10.30–10.50
Hemvändare

Varför väljer man att skriva om sin egen uppväxtort? Vilka reaktioner får man av ortsbefolkningen och kan man någonsin bli profet i sin egen stad? Möt Gabriella Ullberg Westin (Slaktaren) och Lina Bengtsdotter (Francesca) i ett samtal om vikten av att känna den plats man skriver om. Moderator: Karin Linge Nordh.
Arr: HarperCollins Nordic, Bokförlaget Forum

11.00–11.20
Författare med koll
Att veta vad man skriver om är en av nycklarna till framgång. Många deckar- och thrillerförfattare skriver om en verklighet de inte har någon djupare kunskap om. Möt Thomas Bodström och Erik Lewin som har ett förflutet som jurist respektive säkerhetsexpert. De vet vad de skriver om och deras böcker andas autenticitet. Moderator: Varg Gyllander.
Arr: Norstedts, Bokförlaget NoNa

11.30–11.50
Med journalistens blick
Johan Ripås
(Skuggmakten) och Carolina Neurath (Brännmärkta) är båda journalister somanvänder spänningsromanen för att berätta om mellanrummen, det som inte går att berätta om i journalistiken. Hör dem berätta om vilken nytta de har av sin yrkesbakgrund i skrivandet. Moderator: Rebecka Edgren Aldén.
Arr: Piratförlaget

12.00–12.20
Våga byta stil
Anders de la Motte lämnade den hårdkokta thrillern bakom sig och började skriva ”landsbygdsnoir”, senast i höstens Vintereld. Viveca Sten, aktuell med I fel sällskap, är författare till den framgångsrika Morden i Sandhamn-serien, men vill inte fastna i några mönster utan strävar efter att förnya sig i varje bok. Varför väljer man att lämna ett vinnande koncept? Moderator: Josefine Sundström.
Arr: Bokförlaget Forum

12.30–12.50
Stjärnmötet
Mari Jungstedt är en av Sveriges mest populära deckarförfattare och Donna Leons böcker om kommissarie Guido Brunetti har gett henne fans över hela världen. Möt dem i ett samtal om miljöns betydelse. Mari Jungstedt skriver två serier, en om Gotland och en om Kanarieöarna, medan Donna Leon aldrig tröttnar på att skildra den mytomspunna staden Venedig. Moderator: Kerstin Wixe. Språk: engelska.
Arr: Albert Bonniers förlag, Bokförlaget Forum

13.00–13.20
Research – do’s and dont’s
Hur viktig är researchen för en trovärdig kriminalroman? Och hur gör man för att ta reda på all nödvändig fakta? Gabriella Ullberg Westin (Slaktaren) har studerat kriminologi och är noga med att allt ska vara korrekt och som journalist vet Pascal Engman (Eldslandet) allt om betydelsen av research. Moderator: Olle Lönneus.
Arr: HarperCollins Nordic, Piratförlaget

13.30–13.50
Verkligheten överträffar dikten
Hur gestaltar man övergrepp och våld i underhållningsromaner utan att vara spekulativ? Caroline Engvall, aktuell med Judasvaggan, skildrar ungas utsatthet. Sara Larssons nya bok Aldrig mer handlar om trafficking. Författarna vill genom sina spänningsromaner öka uppmärksamheten kring våldet mot kvinnor, eftersom de vet att verkligheten är värre än fiktionen. Moderator: Kerstin Bergman.
Arr: Southside Stories, Norstedts

14.00–14.20
Scones, gondoler och mord
Den brittiska författaren Jessica Fellowes är aktuell med Mysteriet på Asthall, den första delen i deckarserien Mitfordmorden som utspelar sig i engelsk överklassmiljö. I Donna Leons deckarserie om den sympatiske Guido Brunetti är Venedigmiljön och måltiderna minst lika viktiga som mordutredningen. Här samtalar de om en alltmer populär genre: cosy crime. Moderator: Pekka Heino. Språk: engelska.
Arr: Bokförlaget Polaris, Bokförlaget Forum

14.30–14.50
Starka, coola hjältinnor
Kvinnliga, coola förebilder behövs mer än någonsin! Kicki Sehlstedt (Sweet Lolita) och Anna Bågstam (Ögonvittnet) är två deckarförfattare som skriver underhållande kriminalromaner med ett djupare syfte. Här möts de i ett samtal om hur man bygger starka kvinnliga huvudpersoner i spänningsromaner. Moderator: Rebecka Edgren Aldén.
Arr: Piratförlaget, Norstedts

15.00–15.20
Inte så oskyldiga? – Nordic noir och Sverigebilden
I en uppmärksammad krönika i GP hävdade journalisten Mattias Hagberg att svenska deckare hjälpt till att bana väg för den samhälleliga oron och högerpopulismen. Men alla svenska deckarförfattare håller inte med. Joakim Zander och Camilla Grebe samtalar med Vi Läsers redaktör Jonas Eklöf om spänningslitteraturens funktion och ansvar i skildrandet av samhällsproblem.
Arr: Wahlström & Widstrand

15.30–15.50
Gotland – världens blodigaste ö?
Noll. Så ser statistiken ut över personer som drabbas av dödligt våld på Gotland ett vanligt år. Men i fiktionen ser det helt annorlunda ut. Varför har den idylliska ön i Östersjön blivit så kriminellt belastad i händerna på Sveriges deckarkår? Möt Mari Jungstedt, författare till den framgångsrika serien om Anders Knutas, och Carin Gerhardsen, som skrivit sin första bok om Gotland. Moderator: Kerstin Bergman.
Arr: Albert Bonniers förlag, Bookmark

Scenprogram SÖNDAG

SCEN 1

 

10.00–10.20
Stopp eller paus?
När är det dags att sätta punkt för en framgångsrik serie? Kan man göra en paus och sedan återvända? Joakim Zander har bestämt sig att avsluta sin serie och Carin Gerhardsen har just skrivit en fristående bok och inte bestämt sig för om hon ska påbörja en ny serie. Hur tänker de kring sina val och framtiden? Moderator: Helene Atterling.
Arr: Wahlström & Widstrand, Bookmark

10.30–10.50
Tips och trix från tv-seriernas värld
Cilla & Rolf Börjlind (Kallbrand) började sina författarkarriärer som manusförfattare och Anders de la Motte (Vintereld) slukar och inspireras av deckarserier. Vilka lärdomar har de tagit med sig in i deckarskrivandet? Tänker de annorlunda kring tempo, cliff hangers, dramaturgiska bågar och gestaltning? Moderator: Pekka Heino.
Arr: Norstedts, Bokförlaget Forum

11.00–11.20
Olika roller?
Det sägs att män och kvinnor gestaltas på olika sätt i kriminallitteraturen. Att kvinnor oftast skildras som hjälplösa offer. Men stämmer det verkligen? Pernilla Ericson (När du vänder dig om) och Anna Bågstam (Ögonvittnet) diskuterar könsroller, fördomar och möjlig förändring. Moderator: Titti Schultz.
Arr: HarperCollins Nordic, Norstedts

11.30–11.50
Trasiga poliser
Kriminallitteraturen är full av alkoholiserade poliser med psykiska problem. Jørn Lier Horst har valt att skildra en relativt lycklig kriminalare medan Lina Bengtsdotters polis Charlie Lager kämpar med sina inre demoner. Hur tänker de när de skapar sina huvudkaraktärer? Moderator: Josefine Sundström.
Arr: Wahlström & Widstrand, Bokförlaget Forum

12.00–12.20
Landet som icke är
Håkan Nesser är tillbaka i sitt Maardam och Maria Adolfssons debutdeckare utspelar sig i öriket Doggerland – två fiktiva miljöer där läsarna ändå känner igen sig. Möt två spänningsförfattare i ett samtal om att skapa nya länder och städer som spelplats för romaner. Räcker inte den befintliga, faktiska världen? Och hur mycket måste de fiktiva länderna likna verklighetens? Moderator: Kerstin Wixe.
Arr: Albert Bonniers förlag, Wahlström & Widstrand

12.30–12.50
Spänningsromanen som debattinlägg
Lars Wilderängs militärthriller Höstsol utspelar sig i en framtid som ligger obehagligt nära vår egen tid och Sara Larssons Aldrig mer handlar om en av vår tids största skamfläckar: trafficking. De har båda ett brinnande intresse för samhällsfrågor. Varför har de valt just spänningslitteraturen för att belysa viktiga ämnen? Moderator: Erika Degard.
Arr: Norstedts

13.00–13.20
På oblodigt allvar
Catharina Ingelman-Sundberg (Krutgummor på krigsstigen) och Olséni & Hansen (Strandhotellet) har gjort succé med sina spänningsromaner som lyfter fram seniorer. Möt dem i ett underhållande samtal om hur man kombinerar humor med ryslig spänning. Moderator: Teresa Knochenhauer.
Arr: Bokförlaget Forum, Bokfabriken

13.30–13.50
Idéer och skapelseprocess
Camilla Läckbergs
senaste deckare Häxan handlar om flyktingproblematik och hat mot kvinnor – nu skriver hon en spänningsroman om kvinnlig hämnd. Pascal Engman är aktuell med spänningsromanen Eldslandet som handlar om organiserad brottslighet och unga ensamkommande. Varifrån får de sina idéer och hur ser processen ut fram till färdig bok? Moderator: Maria Neij.
Arr: Bokförlaget Forum, Piratförlaget

14.00–14.20
Terrorhotet i spänningslitteraturen
I hela världen ökar terrorhotet. Hur påverkar det den svenska spänningslitteraturen? Anna Janssons För dem jag älskar är en av tre böcker som Bonnier Bookery ger ut under temat ”När det värsta händer” och i thrillern Höstsol skildrar Lars Wilderäng ett Sverige som hotas av mörka krafter. Moderator: Susanna Romanus.
Arr: Bonnier Bookery, Norstedts

14.30–14.50
Psykologisk spänning
Vad kännetecknar en bra psykologisk spänningsroman? Inger Frimansson (De sista rummen) var en av de första svenska författarna som vann framgång i den genre som är så populär i de anglosaxiska länderna, medan det är ny mark för Mattias Edvardsson (En helt vanlig familj). Vilka är genrens lockelser och svårigheter? Moderator: Peter Karlsson.
Arr: Norstedts, Bokförlaget Forum

15.00–15.20
Allas vår Sherlock
Alla älskar vi sir Arthur Conan Doyles skarpsinnige privatdetektiv som fått förnyad popularitet genom tv-serien med Benedict Cumberbatch i huvudrollen. Mattias Boström är en internationellt hyllad expert i ämnet och är aktuell med boken Från Holmes till Sherlock. Möt honom i ett samtal med Maria Neij om vad det är som har givit Sherlock Holmes hans närmast ikoniska status.
Arr: Piratförlaget

15.30–15.50
Mellan varma och kalla hav: kriminallitteratur i Rumänien
Vad kännetecknar den rumänska deckaren? Möt författarna Bogdan Hrib och Stelian Țurlea i ett samtal med journalisten Görrel Espelund om rumänsk spänningslitteratur. De rumänska gästerna kommer att berätta om rumänsk noir, dess särdrag och rådande teman och motiv i deras verk.
Språk: engelska.
Arr: Rumänska kulturinstitutet

SCEN 2

 

10.00–10.20
Hur skriver man en bestseller?
Vad är hemligheten bakom en bästsäljande kriminalroman? Finns det ett facit som man kan följa, gemensamma drag som förenar alla de som har lyckats? Kepler och Sofie Sarenbrant har med sina respektive serier om Joona Linna och Emma Sköld gjort internationell succé. Här berättar de om sin väg till framgång. Moderator: Lotta Olsson.
Arr: Albert Bonniers förlag, Bookmark

10.30–10.50
Att skapa och leva med romankaraktärer
Vilka utmaningar finns det i att skapa nya romankaraktärer när man påbörjar en ny serie? Hur gestaltar man komplexa karaktärer när tempot är halsbrytande högt? Och hur håller man intresset vid liv för en romankaraktär när man skriver långa serier? Möt deckarstjärnorna Camilla Läckberg och Kepler i ett samtal med Josefine Sundström.
Arr: Bokförlaget Forum, Albert Bonniers förlag

11.00–11.20
Vårt mörka inre
Vilka är människorna som ligger bakom onda handlingar? Och hur gör man för att skildra deras inre på ett trovärdigt sätt? Detta intressanta ämne diskuteras av psykologen och författaren Helena Kubicek Boye (Innan snön faller) och spänningsmästaren Inger Frimansson (De sista rummen). Moderator: Helena Dahlgren.
Arr: Bokfabriken, Norstedts

11.30–11.50
Ensam eller tillsammans?
Hur är det att skriva i par jämfört med att stå på egna ben? Camilla Grebe, vars roman Husdjuret utsågs till Årets bästa deckare 2017, har erfarenhet av båda skapelseprocesserna medan Cilla & Rolf Börjlind, som är aktuella med Kallbrand, alltid har skrivit tillsammans. Vilka för- och nackdelar finns det? Moderator: Kerstin Bergman.
Arr: Wahlström & Widstrand, Norstedts

12.00–12.20
Moralens väktare?
Kan man väcka debatt genom spänningsromaner? Möt Mariette Lindstein (Vit krypta), som vill varna för sekter genom sina böcker, och Pascal Engman (Eldslandet) som tar upp svåra, etiska frågor i sina spänningsromaner. Vad lägger de störst vikt vid, att underhålla eller att väcka tankar och insikter? Moderator: Görrel Espelund.
Arr: Bokförlaget Forum, Piratförlaget

12.30-12.50
Älskade psykopat
Det finns mängder av fackböcker som handlar om hur vi ska lära oss att känna igen och hantera manipulerande människor, men psykopaten är även en tacksam gestalt att leka med i spänningsromanen. Författarna Christina Erikson (Din vän Forsete) och Åsa Bonelli (Minns att du ska dö) berättar om psykopater, huruvida det finns ren ondska och varför de har valt att skriva om ämnet. Moderator: Titti Schultz.
Arr: Albert Bonniers förlag, LB förlag

13.00-13.20
Kalla mord bland varma källor
Hur kan ett så fredligt land som Island ge upphov till så mycket internationellt framgångsrik kriminallitteratur? Möt Yrsa Sigurðardóttir, en av Islands mest populära deckarförfattare, vars böcker har översatts till mer än 30 språk. Moderator: Lotta Olsson. Språk: engelska.
Arr: Icelandic Literature Centre

13.30-13.50
Vem kan man lita på?
Konspirationsteorier är vanliga både i verkligheten och fiktionen. Hur mycket av det som politikerna säger är egentligen sant? Möt Louise Boije af Gennäs (Skendöda) och Per Schlingmann (Harpsund tur och retur) i ett samtal om lögn och sanning i maktens korridorer. Moderator: Görrel Espelund.
Arr: Bookmark, Piratförlaget

14.00–14.20
Glamourdeckaren
Denise Rudberg (Åtta steg bakom) och Mikaela Bley (Louise) är två bästsäljande författare som ofta förlägger handlingen i sina kriminalromaner till överklassmiljöer på Östermalm. Vad är deras egen relation till denna mytomspunna plats? Och hur kombinerar man glamour med spänning och mörka hemligheter? Moderator: Pekka Heino.
Arr: Bokförlaget Forum, Wahlström & Widstrand

14.30–14.50
Spänning utan våld
Måste deckare vara blodiga? Samtidigt som kriminallitteraturen fylls av allt brutalare skildringar av brott väljer vissa författare att bygga intelligenta intriger med lagom hemska brott. Kristina Appelqvist (Den fjärde pakten) skriver pusseldeckare i akademisk miljö och Marianne Cedervall (Som daggen stilla kysst) har gjort sig känd för mysdeckare i gotländsk småstadsidyll. Moderator: Ann-Marie Skarp.
Arr: Piratförlaget, Lind & Co

15.00–15.20
Mordplats Göteborg
Det finns många svenska deckare som utspelar sig i och kring Göteborg, de flesta av dem är också skrivna av författare som bor på Västkusten. Möt Mats Ahlstedt (Fruktans hus) och Kamilla Oresvärd (Råttfångaren) i ett samtal om tacksamma Göteborgsmiljöer och varifrån de får sin inspiration. Moderator: Rebecka Edgren Aldén.
Arr: Bokfabriken

15.30–15.50
Tips & trender
Vad är det för trender som utmärker deckarutgivningen 2018? Vilka är de bästa böckerna? Kommer utgivningen att åter nå nya rekordtal? Nisse Scherman, Gunilla Wedding och Johan Wopenka från Svenska Deckarakademin botaniserar och ger förhandstips bland årets böcker.