Snabbmöte med Camilla Läckberg

Varmt välkommen tillbaka till Crimetime Göteborg! Vad ser du mest fram emot med festivalen?
– Jag ser fram emot att träffa alla läsare och författarkollegor. Att vara författare är ett mycket ensamt yrke, och även om jag trivs med att dikta upp morbida saker på min kammare har jag ett behov av att träffa mina kära kollegor. Och givetvis alla stöttande och trogna läsare!

Efter tio Fjällbacka-deckare bryter du nu ny mark med En bur av guld som släpptes den 11 april. Hur vill du beskriva storyn?
En bur av guld är en kittlande spänningsroman om en kvinna vid namn Faye som tar kontroll över sitt liv och ger igen. Inledningsvis har hon ett till ytan sett perfekt liv, men ett brutalt svek från hennes man raserar hennes värld fullkomligt. Först känner Faye sig tom och handfallen, men hon börjar sedan ruva på en gruvlig hämnd som ska krossa hennes ex-man helt. Faye bryter sig loss från de normer, som likt en bur av guld, har hållit henne fången. Boken är också en kärleksfull hyllning till alla de kvinnor som står upp för sig själva och som är lojala med andra kvinnor.

Hur kom Faye till dig?
– Jag bar med mig henne ett bra tag innan hon tog form i skrift. Hon är ett hopkok av alla de kvinnor jag någonsin mött, och hon består också av delar av mig själv. Faye är resultatet av de tendenser och tankegångar vi har sett i samhället den senaste tiden: vad händer när kvinnor får nog? Hur långt får en kvinna gå? Vilken rätt har hon att försvara sig och sitt barn? Hur mycket mörker kan vi tolerera i en kvinna? Detta var frågor jag ville utforska i En bur av guld och jag har ju lyxen att som författare få skriva om det som fascinerar mig.

Var det alltid självklart att även Faye skulle ha starka kopplingar till Fjällbacka?
– Fjällbacka ligger mig varmt om hjärtat och jag hade svårt att slita mig helt från denna viktiga plats, även om jag inte ville skriva en Fjällbackabok. Att ge Faye kopplingar till Fjällbacka möjliggjorde dock också att hon kunde brottas med vissa frågeställningar och funderingar som man kan ha när man flyttar från en liten stad eller plats. Att känna sig vilsen och lite som kusinen från landet, innan man hittar sig själv i sin nya tillvaro.

Du har beskrivit En bur av guld som din största utmaning som författare, på vilket sätt?
– Dels eftersom jag ger mig ut på okänd mark: efter 10 böcker i det som har kommit att bli min trygga Fjällbackavärld med Erica och Patrik, utspelar sig denna i Stockholm. Dels då det innebär ett fullständigt nytt sätt att skriva: Faye är en helt annan huvudperson, cool, tuff och modig – men också med en hel del sårbarhet, och En bur av guld innehåller en annan typ av spänning. Utmaningen har till stor del bestått av att våga – att våga utmana mina gränser, vanor och rutiner som författare.

Vilka reaktioner har du fått från dem som läst den?
– Det har varit ett fantastiskt mottagande hittills! Det känns nästan overkligt att nu få höra alla tankar och fina ord från de som har läst. Innan läsarreaktionerna lever boken ett sådant isolerat liv, men nu inser jag att den verkligen är här och finns på riktigt!

Camilla Läckberg – hjärtligt välkommen till Crimetime Göteborg!