Yttrandefrihet i fokus

Yttrandefrihet är temat på Bokmässan 2016 – året då den svenska tryckfrihetsförordningen firar 250 år. Kampen för det fria ordet pågår ständigt, särskilt i en tid då öppenhet och informationsutbyte dagligen ställs mot förtryck och näthat.

22738622025_06ae79614f_o

I ett stort antal programpunkter sätter Bokmässan i år fokus på yttrandefriheten. Vilka utmaningar och hot står det fria ordet inför i Sverige och världen idag? Vad betyder den digitala utvecklingen för yttrandefriheten? Vad kan vi lära av historien?

Huvudpartners kring årets tema är Svenska PEN, ICORN (The International Cities of Refuge Network), Göteborgs universitet och Scholars at Risk-Sverige som arrangerar både seminarier och scenprogram på Yttrandefrihetsscenen. Förföljda författare och konstnärer som fått skydd i Sverige och Norge kommer att berätta sin historia. Forskare som inte kan verka fritt i sina hemländer diskuterar sambandet mellan yttrandefrihet och forskning.

Bland många gäster som deltar i Bokmässans yttrandefrihetstema märks till exempel Unescos vice generaldirektör Getachew Engida, kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, Jennifer Clement, ordförande för internationella PEN, den syriske poeten Adonis, den saudiska författaren Ensaf Haidar och årets ALMA-pristagare Meg Rosoff.

Mer om årets tema