Grattis Lisa Förare Winbladh till 1:a pris i Skrivas och Bokmässans stora novelltävling!

Foto av Lisa Förare Winbladh som är 1:a pristagare i Skrivas och Bokmässans novelltävling
Lisa Förare Winbladh är 1:a pristagare i Skrivas och Bokmässans novelltävling.


Under hösten har närmare fyrahundra bidrag inkommit till Tidningen Skrivas och Bokmässans stora novelltävling. Temat för novellen var »Respekt«, och den fick innehålla max 10 000 tecken, inklusive mellanslag. Juryn var enig om vinnaren Lisa Förare Winbladh, som skrivit en fantasieggande novell i gränslandet mellan saga och samtid.

Här publicerar vi samtliga vinnarbidrag samt juryns motiveringar.

1:a pris: Prövningen av Lisa Förare Winbladh
Juryns motivering: »Med nyskapande fantastik lyckas författaren skildra tidlösa teman som utanförskap och föräldrars oro för sitt barn. I novellens vägd avvägda detaljer skapas en skorrande kontrast mellan samtid och saga som suger fast läsaren – utan att berätta varken för mycket eller för lite – i berättelsen hela vägen fram.«
Vår förstapristagare får 10 000 kronor och ett 4-dagars seminariekort till Bokmässan 2019.
Läs intervjun med vinnaren Lisa Förare Winbladh >>

2:a pris: Bara en boll av Katarina Löfgren
Juryns motivering: »Stilistisk säker realism med symboliska bottnar. Med träffsäker dialog och återhållsamma beskrivningar skildras ett äldre pars relation och deras tillvaro på ett trovärdigt och mångfacetterat sätt.«
Pris: 4 000 kronor och ett 4-dagars seminariekort till Bokmässan 2019.

3:e pris: Silver av Henrik Virta
Juryns motivering: »Humoristisk och samtidigt allvarlig novell med tänkvärd anknytning till temat ›respekt‹. Språkets tempo och autenticitet samt den magiska realismen bidrar till en annorlunda berättelse utan vare sig hjältar eller skurkar.«
Pris: 1 000 kronor ett 4-dagars seminariekort till Bokmässan 2019.

Juryarbetet utfördes av:
Tidningen Skrivas redaktion; Oskar Ekström, programchef för Bokmässan; Kajsa Bergström Feiff, kulturskribent; samt manusutvecklare och lektörer från Litterära konsulter.

Tack alla som skickat in bidrag till tävlingen!

 

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här