Jockum Nordström illustrerar Lev Tolstojs fabler

Bilderboken Fabler och andra berättelser är ett unikt samarbete mellan den ryska författaren Lev Tolstojs barnbarnsbarn Daniil Tolstoy och konstnären Jockum Nordström.

Få känner till att Lev Tolstoj även skrev för barn och nu ger Rabén & Sjögren ut hans berättelser på svenska. På initiativ av Daniil Tolstoy har Jockum Nordström illustrerat sagorna med helt nya bilder, varav flera av texterna aldrig tidigare har publicerats.

Tolstojs texter är till stor del tolkningar av den grekiske diktaren Aisopos fabler och hinduiska fabler.
– Man säger att fabler handlar om människor, om människan. Det är självklart. Men de handlar också i hög grad om djuren. För mig suddas gränserna ut. Det var nog det som intresserade mig mest när Daniil Tolstoy för några år sedan frågade om jag ville göra bilder till dessa berättelser. Jag upplever fablerna som tidlösa. De berättar om moral och relationer utan fasta pekpinnar. Inga regler eller svar. Det ger mig tröst. Precis som stjärnbilderna i himlavalvet, säger Jockum Nordström.

Barnbarnsbarnet Daniil Tolstoy berättar själv om projektet och texterna:
– När Lev Tolstoj levde var många fattiga och få kunde läsa och skriva. Han månade mycket om barnen och på sin stora gård grundade han flera skolor, där man ofta kunde se honom undervisa själv. Han tyckte att de skolböcker som användes på den tiden var tråkiga, och han ville att skolan skulle vara en rolig plats där man kom och gick som man ville. Min pappa, som tillbringade många somrar med sin farfar Lev, mindes hur han ofta fick sitta i hans knä och höra honom berätta historier som fick honom att drömma sig bort till fantastiska världar.

I seminariet Konsten att berätta i bilder berättar Jockum Nordström mer om sitt illustrerande och vad som inspirerar honom. Hör honom i samtal med Sara Teleman, professor i illustration på Konstfack i Stockholm.

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här