Bildning, Finland och Irland i årets seminarieprogram


Bokmässans seminarieprogram innehåller i år cirka 400 programpunkter med drygt 700 medverkande. Årets tema, Bildning, genomsyrar en stor del av programmet, liksom årets andra två teman: Finland 100 år och Röster från Irland.
I samarbete med framför allt Svenska kyrkan, men också med en långa rad andra partners, kommer begreppet Bildning att genomlysas i ett stort antal seminarier. Kärnan i årets tema är frågorna: Vad är bildning 2017? Vilka verktyg krävs idag för att kunna tolka och navigera i en konfliktfylld samtid?

Några av de medverkande under temat är den indonesiske författaren Eka Kurniawan och den kenyanske författaren Ngugi wa Thiong’o, som samtalar med den amerikanske litteraturkritikern John Freeman om bildning bortom den västerländska horisonten. Författarna Lena Andersson och Per Svensson samt historikern Johan Östling funderar kring frågan huruvida bildning verkligen är ett vaccin mot fördomsfullhet polarisering och hat. Författaren och litteraturvetaren Ebba Witt-Brattström, författaren och debattören Göran Greider och idéhistorikern Anders Burman bildar en tillfällig Bildningskommission, som ska vända och vrida på begreppet.

Demokrati i polariseringens tid
Just seminarier om demokratin och dess utmaningar i en tid av ökande populism, intolerans och alternativa fakta går som ett tydligt spår genom hela programmet. Inte mindre än 47 seminarier berör på olika sätt dessa ämnen. Bland annat kommer Maya Lindberg som arbetar för Teaching Tolerance, ett projekt som är initierat av amerikanska människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center, att tala med författaren och artisten Jason Diakité om hur vi skapar ett mer tolerant samhälle. Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, tidigare nämnda Göran Greider och Olle Wästberg, som bland annat varit ordförande i Demokratiutredningen, diskuterar varför populismen just nu är en gemensam trend i alla länder och på alla kontinenter. Finlands tidigare president Tarja Halonen samtalar med Jan Eliasson, Sveriges tidigare utrikesminister och före detta vice generalsekreterare för FN, om världspolitik och demokratins framtid.

Finland 100 år
Vårt grannland i öst firar i år hundra år som självständig nation och en del av det officiella firandet sker på Bokmässan, bland annat i form av ett stort antal seminarier om Finlands historia, om den finländska skolan och vad som har gjort den så framgångsrik – och naturligtvis om finländsk litteratur. Bland många finländska författare som medverkar i programmet märks till exempel Kjell Westö, Sirpa Kähkönen, Kattja Kettu, Tommi Kinnunen, Merete Mazzarella, Philip Teir och Jörn Donner.

Röster från Irland
Årets andra landstema – Röster från Irland – bjuder framför allt på en kavalkad av unga författarröster från den gröna ön. Mässbesökarna kommer att kunna bekanta sig med namn som Sara Baume, Eimear McBride, Mike McCormack och Sally Rooney. Dessutom kommer ingen mindre än Oscar Wildes barnbarn, författaren Merlin Holland, till Bokmässan för att berätta om sin berömde och slagfärdige farfar.

Internationella storheter
Programmet bjuder på flera andra riktigt stora internationella författarbesök: bland annat en sensationell comeback av Arundhati Roy (Indien), Samar Yazbek (Syrien), Sophie Kinsella, Jenny Colgan, Catherine Merridale (Storbritannien), Kitty Crowther (Belgien), Angie Thomas (USA), Carsten Jensen, och Jussi Adler-Olsen (Danmark).

Svenska storheter
Som alltid dominerar de svenska författarna programmet. För att nämna några: Jens Lapidus, Theodor Kallifatides, Agneta Pleijel, Camilla Läckberg, Per Wästberg, Kjell Espmark, Lena Andersson, PC Jersild, Agnes Lidbeck, Sara Paborn, Maria Sveland, Ernst Brunner, Torbjörn Flygt, Sigrid Combüchen, Majgull Axelsson, John Ajvide Lindquist, Mikael Niemi, Per Hagman och Martina Montelius.
Många artister och skådespelare är i år aktuella med böcker och har en given plats på Bokmässan, däribland Marie Göranzon, Tommy Berggren, Tomas Ledin, Veronica Maggio, Sven-Bertil Taube, Loa Falkman och Christer Björkman.

Köp din biljett nu och få boka tidigt-pris.

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här