Tyske ex-presidenten Joachim Gauck kommer till Bokmässan

25 April / 2017

Tysklands nyligen avgångne president Joachim Gauck är Svenska kyrkans gäst på höstens bokmässa. Han kommer till Bokmässan för samtal om demokrati och totalitära krafter och om de möjligheter och utmaningar Europa står inför i dag. Bland annat medverkar han i ett personligt samtal med ärkebiskop Antje Jackelén.

I hemlandet är Joachim Gauck känd som frihets- och demokratikämpe och en svuren motståndare till det kommunistiska system han växte upp under. Som luthersk präst i forna DDR spelade Joachim Gauck en aktiv roll i de händelser som ledde till murens fall. Han var också en drivande kraft när det ökända Stasi-arkivet öppnades och gjordes tillgängligt för allmänheten.

Joachim Gauck tillträdde som Tysklands president 2012. Han valde att inte ställa upp för omval, och lämnade posten i mars 2017.

En tysk president har liten formell politisk makt, men en stark funktion som moralisk röst. Detta har Gauck tagit fasta på under sin tid som president. Under ett besök i Kina fördömde han kommunismen och uttryckte oro för utvecklingen när det gäller mänskliga rättigheter i landet. Kritik mot Turkiets inskränkningar av yttrandefrihet och valet att utebli från Vinter-OS i ryska Sotji 2014 är andra exempel där Gauck varit skarp i sitt agerande.

– Det känns mycket angeläget att få välkomna en av de mest uppskattade presidenter som Tyskland har haft. ”Min älskling heter demokrati’” är hans slutsats efter en livslång kamp som präst och politiker för frihet och just demokrati. Hans livsgärning talar rakt in i så viktiga frågor som bildning och tolerans, säger ärkebiskop Antje Jackelén i ett pressmeddelande.

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här