Hallå där Tony Johansson...

14 September / 2016

tradgardstony

… ny projektledare på Bokmässans temaområde Mat & Trädgård.

Tony är 38 år och bor i Hällingsjö tillsammans med sin fru Jenny och deras tre barn. Han är utbildad lärare i matematik men har fram tills nu parallellt arbetat med sitt trädgårdsföretag. Allt fick ordentlig fart när han vann tv-programmet Trädgårdskampen 2014.

Berätta lite om årets Mat & Trädgård!
– Vi bygger med temat stadsodling där vi försöker fånga all kreativitet och energi som finns däri. Odlingen vid kvarteret Silverkällan i Majorna är vår inspirationsbakgrund som vi utgår från när vi bygger idéträdgården. Det blir mycket ätbart men även andra sätt man kan odla i pallkragen. Studiecirkeln Kulturen är de kreativa hjärnorna bakom idéträdgården, den består av ungefär tio personer som via Studiefrämjandet ges möjlighet till studiebesök och möten kring varje års tema. I år har bland annat Stadsjord, Jonsereds trädgårdar och biodlingen på Gothia Towers besökts. Jag ser fram emot att få sätta igång med uppbyggnaden av årets idéträdgård med både lite förväntan och också med lite nervositet!

Vad föredrar du själv inom odling?
– Det som är roligast att odla är de allra svåraste och kinkigaste växterna. De som är utmanande och kräver lite experimenterande. Framgång föder passion!

Vilket är det mest utmanande ställe du odlat något på?
– Det var faktiskt på min allra första jordlott i Bifrost. När vi satte igång och fräsa leran blev det som en risåker med gyttja över stövelkanten och allmänt kaos. Att visualisera en odling var just den dagen väldigt avlägset.

Låt oss bli lite filosofiska för en stund. Om Bokmässan var en växt, vad skulle det vara?
– En pion. En hållbar perenn som finns kvar länge som har många vackra skepnader.

Har du något boktips till den som vill komma igång med odling?
– Min favoritbok som egentligen startade igång mitt trädgårdsintresse var Karin Berglunds “Din Trädgård”. En bok som har allt!

Du hittar som vanligt Mat & Trädgård i F-hallen på plan 2.

Prenumerera på Bokmässans nyhetsbrev

Anmäl dig här